Οικονόμου, Μαρία Α.

Η Μαρία Οικονόμου είναι Καθηγήτρια Ψηφιακής Πολιτισμικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. H θέση της μοιράζεται μεταξύ του Τμήματος Σπουδών της Πληροφορίας (Information Studies) της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών (School of Humanities) και του πανεπιστημιακού Μουσείου Hunterian.
Είναι κάτοχος ερευνητικής καθηγητικής υποτροφίας της Βρετανικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Wolfson (2022-2025) με θέμα τη συναισθηματική εμπλοκή με συλλογές μουσείων μέσω της ψηφιακής αφήγησης και των συμμετοχικών προσεγγίσεων. Ηγήθηκε του έργου για την αύξηςη της ψηφιακής εμπλοκής και πρόσβασης στις συλλογές του Μουσείου Hunterian (2021-23) που χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Μουσείων και Πινακοθηκών της Σκωτίας (Museums Galleries Scotland) και ήταν επιστημονική συν-υπεύθυνη σε μία σειρά ερευνητικών έργων, όπως: «Διαδικτυακή διδασκαλία με ψηφιοποιημένες συλλογές μουσείων» (2020 -21, χρηματοδότη έκτατης ανάγκης πανδημίας COVID του Ερευνητικού Συμβουλίου Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου); Καινοτόμο Εκπαιδευτικό Δίκτυο για Πρακτικές Συμμετοχικής Μνήμης POEM (2018-22, δράση Μαρία Σκλοντόφσκα-Κιουρί του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής); Έργο EMOTIVE (2016-19) για συναισθηματικές εικονικές πολιτιστικές εμπειρίες μέσω ψηφιακής αφήγησης (2016-19, έργο έρευνας και καινοτομίας του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Είναι ιδρυτική συν-διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κολλεγίου Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Γλασκώβης και Αντιπρόεδρος του UNIVERSEUM, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς.
Προηγουμένως ήταν Αναπληρώτρια και Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας και Νέων Τεχνολογιών στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-13). Διετέλεσε Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (2000-2003, Μουσειακές Σπουδές, Σχολή Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης) και της Γλασκώβης (1997-2000, Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας και Πληροφορίας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες). Εργάστηκε στο Μουσείο Πιτ Ρίβερς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1995-1997) ως Βοηθός Επιμελήτρια, υπεύθυνη νέων τεχνολογίων.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ (όπου διακρίθηκε για τη μεταπτυχιακή της διατριβή). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με υποτροφία του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη.

εγγραφές
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2012 Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν : Μια διεπιστημονική προσέγγιση Συγγραφέας Καλειδοσκόπιο Χαρτόδετο
2008 Η τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτισμικής κληρονομιάς : Διαχείριση, εκπαίδευση, επικοινωνία Επιμέλεια κειμένου Καλειδοσκόπιο Χαρτόδετο
2003 Μουσείο: Αποθήκη ή ζωντανός οργανισμός; : Μουσειολογικοί προβληματισμοί και ζητήματα Συγγραφέας Κριτική Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2012 Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν : Μια διεπιστημονική προσέγγιση Καλειδοσκόπιο Χαρτόδετο
2003 Μουσείο: Αποθήκη ή ζωντανός οργανισμός; : Μουσειολογικοί προβληματισμοί και ζητήματα Κριτική Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2008 Η τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτισμικής κληρονομιάς : Διαχείριση, εκπαίδευση, επικοινωνία Καλειδοσκόπιο Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα