Η Δρ. Χαρά Πετρίδου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2020-σήμερα).
Γεννήθηκε στην Καβάλα τον Σεπτέμβριο του 1952. Σπούδασε Φυσική στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στη Φυσική και το Διδακτορικό της στην Πειραματική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, ως ερευνήτρια στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε νέους ανιχνευτές για σπάνιες διασπάσεις Καονίων. Από το 1985 και για τα επόμενα δέκα χρόνια εργάστηκε στο CERN. Αρχικά, ως υπότροφος του CERN, μελέτησε τις ιδιότητες των μόλις ανακαλυφθέντων μποζονίων W και Ζ στο πείραμα UA2 και στη συνέχεια, ως ερευνήτρια του INFN στην Πίζα, πρωτοστάτησε στην αναζήτηση Νέας Φυσικής, στο πείραμα UA2, μελετώντας τις συζεύξεις μεταξύ των διανυσματικών μποζονίων. Στα επόμενα τρία χρόνια, ως ερευνητρια του INFN στην Τεργέστη, μελέτησε τις ιδιότητες του b-quark καθώς και την σύζευξη των μποζονίων W και Ζ στο Πείραμα DELPHI, στον επιταχυντή LEP.
Ως καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, δημιούργησε την ερευνητική ομάδα που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS (1995-σήμερα), την οποία και συνεχίζει να συντονίζει, καθώς και το εργαστήριο όπου κατασκευάσανε το 10% του Μιονικού Φασματομέτρου του πειράματος (1997-2008). Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην συμμετοχή τους στην αναβάθμιση του πειράματος ATLAS και στη μελέτη των πολυμποζονικών καταστάσεων στο LHC. Μελέτη που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs και είναι πιθανόν, στο άμεσο μέλλον, να αναδείξει την ύπαρξη Νέας Φυσικής, μέσα από αυτή την λεπτομερή διερεύνηση του μηχανισμού ρήξης της Ηλεκτρασθενούς Συμμετρίας στο Καθιερωμένο Πρότυπο.