Η Νένη Πανουργιά είναι ανθρωπολόγος, υπεύθυνη του Προγράμματος Justice in Education και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης Φυλακών (Prison Education Program) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Διδάσκει εθελοντικά σε φυλακές στην Νέα Υόρκη.
Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Princeton, NYU, Rutgers, The New School for Social Research, και ως Επισκέπτρια στον βαθμό του Τακτικού Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, St. Denis. Εχει λάβει υποτροφίες γιά το ερευνητικό της έργο από το Κέντρο Ανωτάτων Μελετών για το Ολοκαύτωμα στην Washington, DC, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, το Ohio State University, και το Πανεπιστήμιο Columbia, μεταξύ άλλων. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης και Συντάκτρια του περιοδικού Anthropology and Humanism. Το πρώτο της βιβλίο Fragments of Death, Fables of Identity. An Athenian Anthropography έλαβε το Μέγιστο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Εθνοϊστορίας (1996) και το Βραβείο Λαογραφίας του Chicago (1997). Ο συλλογικός τόμος που επιμελήθηκε με τον George Marcus Ethnographica Moralia. Experiments in Interpretive Anthropology κυκλοφόρησε από το Fordham University Press το 2008. Το βιβλίο της Dangerous Citizens. The Greek Left and the Terror of the State κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Fordham (2009 και
www.dangerouscitizens.columbia.edu) και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη (Επικίνδυνοι Πολίτες. Η ελληνική αριστερά και η κρατική τρομοκρατία, 2013) και έχει αποσπάσει τα βραβεία PROSE (2010), Victor Turner Prize in Ethnographic Writing (American Anthropological Association, 2011) και Edmund Keeley Prize (Modern Greek Studies Association, 2011). Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, Λέρος. Η γραμματική του εγκλεισμού που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη το 2020, είναι ένα εκδοτικό πείραμα που περιλαμβάνει πολλαπλά μέσα επικοινωνίας με τον αναγνώστη και πραγματεύεται την κατάσταση εγκλεισμού ως βασική υποδομή του κράτους. Άρθρα της για την εθνογραφική θεωρία, την νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, την βιοπολιτική και το σώμα, την εννοιολόγηση της ζωής και του θανάτου σε νοσοκομεία αλλά και στα στρατόπεδα πειθαρχημένης διαβίωσης, για τον ρατσιστικό λόγο στην Ελλάδα, και για την κρατική βία, καθώς και συνεντεύξεις της με κορυφαίους ανθρωπολόγους έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες, όπως angelaki, re-public, Public Culture, Anthropology and Humanism, Anthropological Theory, Τα Νέα, Ο Πολίτης, Τετράδια Ψυχιατρικής, και άλλα. Ζεί στην Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Η καινούργια της έρευνα «COVID-19 και η κατάσταση εγκλεισμού» χρηματοδοτείται από το Mellon Foundation και διεξάγεται συλλογικά με πρώην φυλακισμένους στις φυλακές της Νέας Υόρκης.
Ο τόμος Covid-19. Auto-ethnographies of Incarceration που επιμελήθηκε κυκλοφόρησε αρχικά στο Synapsis. A Journal of Medical Humanities κυκλοφορεί σύντομα από τις εκδόσεις Νεφέλη.