Ο Θωμάς Ιωαννίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και
Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως Καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1987-2004), ως Διευθυντής Γυμνασίων και Λυκείων (1997-2004).Υπηρέτησε ως Καθηγητής (2005-2022) στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ και διετέλεσε Πρόεδρός του για δύο θητείες (2015-2020). Είναι επιμελητής και μέλος της Επιστημονικής και Συντακτικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Συνοχή» του εργαστηρίου «Εκκλησία και Πολιτισμός» του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ. Είναι μέλος της Επιτροπείας του Ιερού Πανεπιστημιακού Ναού Καπνικαρέας. Από 1 ης Σεπτεμβρίου 2023 εκλέχτηκε Έφορος του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Εταιρείας Φίλων του Λαού.Ορίστηκε μέλος του Μητρώου Ανεξάρτητων Κριτών για το γνωστικό αντικείμενο
«Θεολογία» του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (Κ.Υ.Σ.Α.Τ.Σ.) 2019-2021. Υπήρξε επιμελητής έκδοσης της Επιστημονικής Επετηρίδος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Ε.Θ.Σ.Π.Α.), τόμοι Μ΄(2005) έως και ΝΒ΄(2023).
Γεννήθηκε το 1955 στον Μαυρόκαμπο Καστοριάς. Τελείωσε το Ιστορικό Γυμνάσιο
Καστοριάς βραβευθείς πολλές φορές για τις επιδόσεις του. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Πανεπιστήμια του Ρέγκενσμπουργκ και Μονάχου της Γερμανίας (1979-1982). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε
για την επίδοσή του και όλα τα έτη υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ, καθώς και της
Ακαδημίας Αθηνών κατά το τέταρτο έτος, μετά από διαγωνισμό μεταξύ αριστούχων
φοιτητών. Στις 29 Ιανουαρίου 2007 η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας τον τίμησε με το
παράσημο του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού για τη
συμμετοχή του στο κηρυκτικό, κατηχητικό έργο και στις πολιτιστικές δραστηριότητές της. Στις 22 Απριλίου 2010 ο Δήμαρχος Καστοριάς του απένειμε έπαινο και το έμβλημα της πόλεως Καστοριάς για την επί σειρά ετών παρουσία και προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Στις 29 Ιουνίου 2024 ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ του απένειμε «Εύφημο μνεία» για την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά του στο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε ως Επιμορφωτής στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ) Καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και Πειραιά. Λαμβάνει μέρος σε Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Είναι μέλος Επιστημονικών Εταιρειών, Μορφωτικών Ενώσεων και Πολιτιστικών Συλλόγων. Από το 2011 έως το 2017 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων. Η επιστημονική του δραστηριότητα, πέρα από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα και τη συμμετοχή του σε συνέδρια, ημερίδες και ερευνητικά προγράμματα, εκτείνεται στη διακειμενική συγκριτική μελέτη της αρχαίας και νέας ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και στη διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών. Βασικός άξονας των ερευνητικών του ενδιαφερόντων είναι η προσέγγιση θεμάτων ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας της Καινής Διαθήκης.