Σε μια σελίδα του έργου του "Φόβος και τρόμος" (1843), ο Δανός φιλόσοφος Σαίρεν Κίρκεγκωρ, ο "Κατάσκοπος του Θεού" (ανάμεσα στους ανθρώπους), όπως χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του, έγραψε: "Ο Έρωτας έχει τους ιεροφάντες του ανάμεσα στους ποιητές, και κάποτε θ` ακούσεις και καμιά φωνή που θα ξέρει πώς να τον τιμήσει. Όμως, ούτε λέξη δεν θ` ακούσεις για την πίστη. Άραγε, ποιος θα βρεθεί να μιλήσει προς τιμήν αυτού του πάθους;"
Ο ποιητής Τόμας Στερνς Έλιοτ είναι ένας από εκείνους που "βρέθηκαν" για να μιλήσουν γι` αυτό το πάθος και χρησιμοποίησε το παραπάνω απόσπασμα ως μότο του ποιήματος του "Ash Wendensday" ("Η Τετάρτη των Τεφρών", 1930), με την οποία αρχίζει, ουσιαστικά η Σαρακοστή στη Δυτική Ευρώπη και αντιστοιχεί, περίπου, με την Καθαρά Δευτέρα των Ορθοδόξων.
Ο ποιητής του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι είναι άλλος ένας, και οι ταινίες του "Στάλκερ" (1979) και "Θυσία" (1986) μιλούν γι` αυτό.
Ο ποιητής του θεάτρου Γιέρζυ Γκροτόφσκι μίλησε γι` αυτό το πάθος στις μυθικές παραστάσεις του "Ο αλύγιστος πρίγκηπας" (1965) και "Apocalypsis cum Figuris" ("Αποκάλυψη σε Μορφές", 1968).
Όμως το βιβλίο-λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι γραμμένο από κάποιον ποιητή. Είναι συντεθειμένο από πολλές φωνές, οι οποίες μιλούν εδώ προς τιμήν αυτού του πάθους, όπως το ενσάρκωσε ο άνθρωπος που άλλαξε τις ζωές των, και δημιουργούν, έτσι, ένα πολυφωνικό πορτραίτο του. Χανιώτες, ένδημοι και απόδημοι, μιλούν εδώ προς τιμήν του πρώην Μητροπολίτη των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου Χανίων.
Προς τιμήν του Γέροντά των.
Προς τιμήν του ενός και μοναδικού.
Προς τιμήν του Ειρηναίου.
Κωνσταντίνος Αν. Θεμελής