Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τον 18ο αιώνα ως έναν κατ’ ουσία νεωτερικό στην ιδιοσυγκρασία του αιώνα. Οι ίδιοι οι philosophes διατράνωναν ασφαλώς ότι είχαν αποκηρύξει τις δεισιδαιμονίες και τις ακροβασίες της μεσαιωνικής χριστιανικής σκέψης, και σε γενικές γραμμές τούς εμπιστευόμαστε προθύμως. Δηλώνουμε με βεβαιότητα ότι ο 18ος αιώνας στάθηκε πρωτίστως η εποχή του ορθού λόγου, ότι οι philosophes ήταν σκεπτικιστές, άθεοι κατ’ ουσία, αν και όχι κατ’ επάγγελμα, εθισμένοι στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο, πάντοτε έτοιμοι να συντρίψουν τους αχρείους, γενναίοι υπερασπιστές της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης, της ελευθερίας του λόγου και τα συναφή. Όλα αληθεύουν. Αν εξετάσουμε όμως τις βασικές αρχές της πίστης τους, θα διαπιστώσουμε ότι σε κάθε βήμα οι philosophes προδίδουν το οφειλόμενο χρέος τους στη μεσαιωνική σκέψη, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Carl L. Becker
«Το έργο Η Ουράνια Πολιτεία του Carl L. Becker αποτελεί ένα διαχρονικό ορόσημο στην ιστοριογραφία του Διαφωτισμού. Για τρεις γενιές, η ρητορική του δεινότητα και η κομψότητα της σύλληψής του έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης της λόγιας και δημιουργικής κριτικής. Η κύρια ένδειξη της αξίας του είναι η υψηλή ποιότητα και η διανοητική βαρύτητα των απαντήσεων και των αντεπιχειρημάτων που έχει προκαλέσει»
Frank M. Turner
«Η εκλεπτυσμένη και καυστική ανάλυση των philosophes έχει ασκήσει σημαντική και διαρκή επιρροή. Ελάχιστα μεταγενέστερα βιβλία για την ευρωπαϊκή διανοητική ιστορία γνώρισαν τόσο μεγάλη απήχηση και έτυχαν τόσο θερμής υποδοχής. Πρόκειται για ένα σπάνιο έργο ακαδημαϊκής έρευνας με λογοτεχνικές αρετές – ένα αριστούργημα πειθούς που έχει συμβάλει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έργο στη διαμόρφωση της τρέχουσας εικόνας του Διαφωτισμού»
Peter Gay