Παιδαγωγικές Συγκριτικές Προσεγγίσεις Μορφών Έμφυλης Βίας στο Κοινωνικό-Σχολικό Περιβάλλον
Οι εκπαιδευτικοί ως φορείς κοινωνικού μετασχηματισμού - Το παράδειγμα της Ηπείρου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9509-22-0
Γκόνης, Αθήνα, 4/2024
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 16/10/2025
€ 19.07 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 570 γρ., 256 σελ.
Περιγραφή

Η επιστημονική κοινότητα τελευταία εστιάζει και στο ζήτημα της σχολικής βίας με βάση το φύλο. Πρόκειται για πράξεις ή απειλές σεξουαλικής, σωματικής, ψυχολογικής και άλλων μορφών βίας, που εμφανίζονται μέσα και γύρω από τα σχολεία, διαπράττονται ως αποτέλεσμα κανόνων και στερεοτύπων φύλου και επιβάλλονται από άνιση δυναμική ισχύος. Η βία στα σχολεία αντανακλά τους υποκείμενους κοινωνικούς κανόνες σχετικά με την εξουσία και τους αναμενόμενους ρόλους των φύλων. Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, το σχολείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση στάσεων και προσδοκιών για κορίτσια και αγόρια στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών, αλλά και στο πλαίσιο των σχέσεων των εκπαιδευτικών με τις μαθήτριες και τους μαθητές τους. Όμως, τα σχολεία διαθέτουν ακόμα την ικανότητα να μετασχηματίζουν το σύστημα αξιών που μεταδίδουν, άρα να εντοπίζουν και να αναλύουν την ανισότητα των φύλων και να τροποποιούν το περιεχόμενο των ακαδημαϊκών σπουδών με τρόπο λ.χ. που καθιστά ορατές τις γυναίκες στην ιστορία. Είναι σε θέση και να υπερβαίνουν τα σεξιστικά στερεότυπα, τα οποία οδηγούν σε διαφορετικές προσδοκίες και εκτιμήσεις γυναικών/ανδρών ή/και κοριτσιών/αγοριών, όσον αφορά τις δεξιότητες, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις αντιλήψεις για τον εαυτό τους. Επισημαίνεται δε πως οι προσδοκίες των γυναικών και ανδρών εκπαιδευτικών έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντας, ο οποίος μπορεί να εξηγήσει τις διαφορές στα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητριών και μαθητών, ενώ το φύλο τους έχει επηρεάσει τη διαμόρφωση αυτών των προσδοκιών.

Η ενδιαφέρουσα έρευνα της Βασιλικής Πλιόγκου και της Βασιλικής Κατσαρού στη μάλλον δύσκολη σχετικά περιοχή της Ηπείρου, θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της μια από τις ακραίες, επικίνδυνες μορφές έμφυλης βίας, αυτή της σχολικής βίας, η οποία συνδέεται με το φύλο. Έρχεται να προστεθεί στη σειρά των ερευνών που έχουν διεξαχθεί στην Κύπρο αρχικά και στα Δωδεκάνησα ακολούθως την τελευταία τριετία, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα, όχι μόνο για τις διαστάσεις του συγκεκριμένου τύπου βίας, αλλά και του αποφασιστικού ρόλου των γυναικών και ανδρών εκπαιδευτικών στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς. Οι ερευνήτριες επιβεβαιώνουν με τα πορίσματά τους ότι τα πρότυπα έμφυλης σχολικής βίας αντικατοπτρίζουν ευρύτερα τις αντίστοιχες κοινωνικές/πατριαρχικές ιεραρχίες, ανισότητες και δυναμικές εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και όχι μόνο. Υποστηρίζουν δε επιτυχώς πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο κέντρο της λύσης του προβλήματος τερματισμού της βίας μέσα και γύρω από τα σχολεία, γεγονός το οποίο οφείλουν και να κατανοήσουν και να αποδεχθούν, άποψη που υποστηρίζεται και από τους Διεθνείς Οργανισμούς και, πριν από όλους, από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν γίνεται να αγνοηθεί η επισήμανση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ ότι οι εκπαιδευτικοί επηρεάζονται επίσης από τη σχολική βία, η οποία είναι δυνατό να έχει δυσμενείς συνέπειες στη διδασκαλία, τα κίνητρα και την εργασιακή τους ικανοποίηση.

Ο τόμος αποτελείται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το εμπειρικό. Στο θεωρητικό μέρος αποσαφηνίζονται όροι, παρουσιάζονται ζητήματα και έρευνες που αφορούν στην έμφυλη βία, στις πολιτικές αντιμετώπισης, στη σχολική βία με βάση το φύλο και ευρύτερα στην έμφυλη βία στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Ενώ στο εμπειρικό μέρος παρουσιάζεται αναλυτικά η έρευνα, η οποία υλοποιήθηκε στην Ήπειρο και ανέδειξε τις απόψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την έμφυλη βία αλλά και την έμφυλη σχολική βία. Η μελέτη ολοκληρώνεται με ενδεικτικές προτάσεις μέτρων και εκπαιδευτικών πολιτικών με στόχο την αντιμετώπιση της βίας και την υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων, η ύπαρξη των οποίων θέτει σε δοκιμασία την ίδια την έννοια της δημοκρατίας.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΜΕΡΟΣ Ι: Βιβλιογραφική Ανασκόπηση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Έμφυλη βία ή βία με βάση το φύλο (Gender-Based Violence – GBV)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Διεθνείς και εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της βίας
κατά των γυναικών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Έμφυλη βία στην εκπαίδευση, έμφυλα στερεότυπα
και οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών

3.1 Σχολική βία με βάση το φύλο
(School-Related Gender-Based Violence – SRGBV)

3.2 Οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών και τα έμφυλα στερεότυπα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Οι εκπαιδευτικοί ως φορείς κοινωνικού μετασχηματισμού:
Η οπτική της Φεμινιστικής Παιδαγωγικής και της μη σεξιστικής αγωγής

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΜΕΡΟΣ ΙΙ: Η Έρευνα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Περιγραφή της Έρευνας

1.1  Σκοπός και επιμέρους στόχοι της έρευνας,
το δείγμα, η μέθοδος συλλογής δεδομένων

1.2  Ερευνητικό εργαλείο, συλλογή δεδομένων, δεοντολογία, εμπόδια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Αποτελέσματα

2.1 Προσωπικά και δημογραφικά στοιχεία των ατόμων του δείγματος

2.2 Επιμόρφωση
2.3 Αναγνώριση της έμφυλης βίας
2.4 Οι αιτίες της βίας κατά των γυναικών

2.5 Πρόληψη και παρέμβαση
2.6 Οι εκπαιδευτικοί και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Συζήτηση των αποτελεσμάτων – Συμπεράσματα

3.1 Προσωπικά και δημογραφικά στοιχεία

3.2 Επιμόρφωση
3.3 Αναγνώριση της έμφυλης βίας
3.4 Οι αιτίες της βίας κατά των γυναικών

3.5 Πρόληψη και παρέμβαση

3.6 Οι εκπαιδευτικοί και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Προτάσεις

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ερωτηματολόγιο Έρευνας

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

 


Add: 2024-05-23 14:00:08 - Upd: 2024-05-23 14:12:05