Η μονογραφία πραγματεύεται τα (θεωρητικά) πρότυπα που έχουν διαμορφωθεί σχετικά με την ποινική μεταχείριση των ανήλικων παραβατών του ποινικού νόμου με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και τους διεθνείς οργανισμούς. Εξετάζονται η ιστορική εξέλιξη και το θεωρητικό τους υπόβαθρο από τη σκοπιά της εγκληματολογίας και της ποινολογίας, αλλά και των σπουδών σχετικά με την παιδική ηλικία. Η ανάλυση περιλαμβάνει επίσης τη συστηματοποίηση των γενικών αρχών που διέπουν το ποινικό δίκαιο ανηλίκων στην ελληνική έννομη τάξη. Επιπρόσθετα, εξετάζονται τα ειδικά καθήκοντα των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών και των επιμελητών ανηλίκων στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της θέσης του θύματος στα Δικαστήρια Ανηλίκων.
Απώτερο στόχο των παραπάνω αποτελεί η ανάλυση ενός ιδιαίτερου αναμορφωτικού μέτρου, που προβλέπεται στο άρ. 122 ΠΚ. Πρόκειται για τη συνδιαλλαγή ανήλικου δράστη και θύματος με σκοπό την έκφραση συγγνώμης και εν γένει την εξώδικη διευθέτηση των συνεπειών της πράξης. Το μέτρο αυτό εμπλέκει τον παθόντα με άμεσο και ενεργό τρόπο στην εφαρμογή του ποινικού δικαίου. Οι επιμελητές ανηλίκων έχουν αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή (mediator). Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη εξειδικεύει την ευρύτερη θεωρητική συζήτηση σχετικά με τη διαμεσολάβηση (victim-offender mediation) και τις εφαρμογές της αποκαταστατικής ή επανορθωτικής δικαιοσύνης (restorative justice) στην ποινική δικαιοσύνη ανηλίκων. Στην ανάλυση περιλαμβάνονται επίσης εκτενή αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που πραγματοποίησε ο συγγραφέας με επιμελητές ανηλίκων. Τα συμπεράσματα της βιβλιογραφικής και της εμπειρικής έρευνας αποκρυσταλλώνονται σε ένα εξειδικευμένο διαδικαστικό και δεοντολογικό πλαίσιο, το οποίο προτείνεται για την εφαρμογή του μέτρου της συνδιαλλαγής.
Η μονογραφία βασίζεται στη μεταδιδακτορική έρευνα του Δρ. Κ. Πανάγου, που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ (στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών – Β’ Κύκλος», που υλοποιήθηκε από τo Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Αποτελεί μια «συνέχεια» της προγενέστερης μονογραφίας του συγγραφέα με τίτλο «Πρότυπα σωφρονιστικής πολιτικής και νομοθετικές επιλογές – Η διαχρονική εξέλιξη του αναμορφωτικού ιδεώδους και το δικαίωμα των κρατουμένων στην κοινωνική επανένταξη», που εκδόθηκε το 2020 από τις εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα με προλογικό σημείωμα της Επίκ. Καθηγήτριας κ. Τ. Τζαννετάκη.