Το έργο διακρίνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο σε ζητήματα Εθνικού Κτηματολογίου. Ειδικότερα, στην αφετηρία του τόμου (υπό Ι.) αναλύονται τα συστήματα δημοσιότητας, καταδεικνύοντας το προβάδισμα αυτού του κτηματολογίου, στη συνέχεια επισημαίνεται (υπό ΙΙ.) η σπουδαιότητα της καταχώρισης στα κτηματολογικά φύλλα, που αποτελεί αφενός όρο ενεργού της εμπράγματης σύμβασης έγγειας ιδιοκτησίας, αφετέρου στοχεύει ιδίως στην προστασία των τρίτων. Διατρέχοντας (υπό ΙΙΙ.) τους φορείς πραγμάτωσης της καταχώρισης στα κτηματολογικά φύλλα (Φορέας· προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων· κτηματολογικοί δικαστές), δίνεται έμφαση τόσο στις αρχές του Εθνικού Κτηματολογίου (υπό IV.), όσο και στους βασικούς κτηματολογικούς όρους (υπό V.), ώστε προσεγγίζοντας το γνωστικό αντικείμενο του κτηματολογικού δικαίου (υπό VΙ.) να αναλυθούν τα ένδικα βοηθήματα χάριν διασφάλισης των σκοπών του Εθνικού Κτηματολογίου (υπό VΙΙ.).
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο δίκαιο της νομής και ειδικότερα στα ασφαλιστικά μέτρα νομής, αναλύοντας ειδικότερα ζητήματα, όπως το παραδεκτό και ορισμένο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων νομής, ζητήματα ασφαλιστικών μέτρων νομής κατά τη λήξη ενοχικών σχέσεων και την προσβολή νομής, ιδίως σε περιπτώσεις συννομής και οροφοκτησίας.
Μέσα από την ανάγνωση των εξειδικευμένων εισηγήσεων έγκριτων νομικών και δικαστών της χώρας, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να διακρίνει και να κατανοήσει την πολύτιμη σύνδεση μεταξύ των ζητημάτων του δικαίου του Κτηματολογίου με τα ασφαλιστικά μέτρα νομής στο πεδίο λήψης μέτρων προσωρινής ρύθμισης κατάστασης.