Η παρούσα ποιητική συλλογή αποτελείτε από 30 ποιήματα για τον αγώνα. Τριάντα ποιήματα εξυμνούν τον αγώνα του Ελληνισμού ενάντια στον εχθρό, τον αγώνα για την ελευθερία και την δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Τα ποιήματα ξυπνούν συναισθήματα νοσταλγίας για τις χαμένες πατρίδες και σκιαγραφούν τις ψυχολογικές αποχρώσεις ενός έθνους που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Η ποιητική συλλογή έχει ένα προσωπικό ύφος, ο στίχος είναι απλός, λιτός και ομοιοκατάληκτος. Ο ήλιος, το φεγγάρι, τα ψάρια, η θάλασσα, τα βουνά, οι λόφοι και οι κάμποι συμπάσχουν με τον λαό που αγωνίζεται και διαμορφώνουν ένα νατουραλιστικό τοπίο.
Για την εικόνα του εξωφύλλου:
«Ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο… Πενήντα Λακιώτισσες εξασκούνται στα όπλα… Η σημαιοφόρος τους είναι καλόγρια… Γυναίκες από το Σέλινο τους ζήτησαν να μην πολεμήσουν, αν δεν ενωθούν κι αυτές μαζί τους… Το Νοέμβριο του 1866 εκατό Αμαζόνες, πολεμώντας με πέτρες, υπερασπίστηκαν μόνες τους μ’ επιτυχία ένα στρατόπεδο ανεφοδιασμού. Σας βεβαιώνω ότι θα προτιμήσουν το θάνατο από τη σκλαβιά», Jules Roussy, περιοδικό Illustrated London News.
Από το βιβλίο «Κρήτη (Ιστορία – Εικόνες), τομ. Β΄, του Γ. Παναγιωτάκη, σ. 59
Η Μαρία Σκούλου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι κοινωνική λειτουργός και εργάζεται στην ειδική αγωγή. Τα μεταπτυχιακά της είναι στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην Ειδική Αγωγή στα πανεπιστήμια Institute of Education University of London και στο Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην προσχολική ηλικία ΕΚΠΑ. Το διδακτορικό της είναι στην ποίηση από την International Art Academy. Ποιήματά της έχουν βραβευθεί από την (UNESKO 2016 Β΄ βραβείο & Α΄ έπαινος), την Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Επίσης, η ποιητική της συλλογή Slide one: Το πευκοδάσος έχει βραβευτεί με το Α΄ βραβείο αφηγηματικής ποίησης από την International Αrt Academy.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.