Στο νέο βιβλίο του Καθηγητή Δηµήτρη Παναγιωτόπουλου µε τον τίτλο Σύγχρονη Ελληνική Πολιτεία Θεσµική Ανασυγκρότηση, περιλαµβάνονται θέµατα όπως: Περί θεσµών, Ελευθερία, Ανθρωπισµός Συγκέντρωση Εξουσίας των Πολιτών, Δηµοκρατία Κράτος ΜΚΟ - Κοινωνία σε αποσύνδεση, Νέα Τάξη Πραγµάτων και διεθνής Ελίτ, Επαναπροσδιορισµός των διεθνών Σχέσεων, η ορθή πλευρά της ιστορίας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ολοκληρωµένη πραγµατεία ανάδειξης νέας θεσµικής συγκρότησης των ανθρώπινων σχέσεων στον σύγχρονο κόσµο του κράτους, ως Πολιτεία. Νέοι καλλιτέχνες µπορεί να διαµορφώσουν µια νέα «µουσική», η καινούργια όµως µουσική, χρειάζεται καινούργια αυτιά (Νίτσε). Τούτο ισχύει ανάλογα και για την σύγχρονη θεσµική ανασυγκρότηση όπου απαιτείται νέο ακροατήριο, το οποίο καθίσταται ακόµα πιο δύσκολο, γιατί η ελευθερία δεν είναι διαδικασία «απελευθέρωσης», ούτε κεκτηµένη κατάσταση, είναι µια συνεχής Έλευσις, που σε θέλει παρόντα και λέγοντα. Αυτό ακριβώς αποτελεί και τον τραγικό λόγο της ύπαρξης του ανθρώπου, αλλά και την οµορφιά της ζωής, που σ’ αυτήν την ύπαρξη περιποιεί ενδιαφέρον και αισιοδοξία για τα έµπροσθεν.
Η ανασυγκρότηση αυτή ως Αναθέσµιση, µε την κοινότητα του ανθρώπου παρούσα θα βάλλει φραγµό ώστε η εξουσία να µην είναι «Εµόν Παίγνιον» στα χέρια σαλτιµπάγκων πολιτικών. Η Δηµοκρατία απαιτεί ελεύθερους ανθρώπους όπως την προσδιορίζει ο Σενέκας, «Ελεύθερος άνθρωπος είναι αυτός που ελεύθερα υπακούει σε αυτά, που κατ’ ανάγκη συµβαίνουν».
Η Δηµοκρατία αυτή ως αληθινή, αποτελεί οίκοθεν αντίσταση τόσο στον διεθνιστικό µηδενισµό όσο και στον νεοφιλελεύθερο εθνικό ή διεθνή ολιγαρχικό καπιταλισµό, διότι η Κοινότητα, το Κοινόν, αυτόν τε και έτερον, οικοδοµεί οίκοθεν ανθρώπινες σχέσεις φιλίας και ελέους, σχέσεις της ελληνότροπης αγάπης που αποτρέπει οίκοθεν την µη ρευστοποίηση της αντικειµενικής υποστάσεως του ετέρου. Αυτής της Πολιτικής Σκληρός πυρήνας είναι η Αναθέσµιση παντού µε σκοπό την κοινωνικοοικονοµική αναδόµηση και τη θεσµικά παραγωγική ανασυγκρότηση του κράτους, ως Πολιτεία, της οποίας µόριον είναι ο Πολίτης. Κατά τούτο και για την Πολιτική αυτή, νέας κοπής, όπως και για την καινούργια µουσική, απαιτούνται αντίστοιχα τα νέα αυτιά. Αυτά µπορεί να τα ερεθίσει σήµερα µόνο µια Ελληνική Πολιτική Σκέψη περί Θεσµών, Ελευθερίας, Ανθρωπισµού και Αληθινής Δηµοκρατίας.