Ο κώδικας της ζωής
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Χημείας 2020 Τζένιφερ Ντάουντνα και το μέλλον της ανθρωπότητας
The Code Breaker (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιμέλεια κειμένου: Σαμαράς, Ανδρέας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-645-455-4
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 5/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 22.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,008 γρ., 592 σελ.
Περιγραφή
Όταν η Τζένιφερ Ντάουντνα πήγαινε στην έκτη τάξη, γύρισε μια μέρα στο σπίτι κι ανακάλυψε ότι ο πατέρας της είχε αφήσει πάνω στο κρεβάτι της το βιβλίο του Τζέιμς Γουάτσον Η διπλή έλικα. Νόμισε πως ήταν μια από τις αστυνομικές ιστορίες που τόσο της άρεσαν. Όταν το διάβασε, ανακάλυψε ότι κατά κάποιον τρόπο είχε δίκιο. Καθώς καταβρόχθιζε τις σελίδες, τη συνάρπασε ο έντονος ανταγωνισμός κατά την αναζήτηση του κώδικα της ζωής. Κι ας έλεγε ο σχολικός της σύμβουλος ότι τα κορίτσια δεν γίνονται επιστήμονες, αποφάσισε πως αυτή θα γινόταν. Ωθούμενη από το πάθος της να κατανοήσει πώς λειτουργεί η φύση, βοήθησε να πραγματοποιηθεί η πιο σημαντική πρόοδος στη βιολογία, μετά την ανακάλυψη της δομής του DNA από τον Γουάτσον. Μαζί με τους συνεργάτες της έκανε μια εφεύρεση που θα άλλαζε την ανθρωπότητα – το CRISPR. Ένα εύχρηστο εργαλείο ικανό να τροποποιήσει το DNA. To CRISPR άνοιξε έναν θαυμαστό καινούριο κόσμο ιατρικών θαυμάτων, αλλά έθεσε και πολλά ηθικά διλήμματα.
Η ανάπτυξη του CRISPR, με πιο πρόσφατη εφαρμογή την ταχύτατη δημιουργία εμβολίων για τον κορονοϊό, θα επισπεύσει τη μετάβασή μας στην επόμενη μεγάλη επανάσταση. Ο περασμένος μισός αιώνας ήταν μια ψηφιακή εποχή βασισμένη στους μικροεπεξεργαστές, τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Τώρα εισερχόμαστε σε μια επανάσταση στις επιστήμες της ζωής, η οποία γεννά μια σειρά από ηθικά ερωτήματα.
Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες μας δυνάμεις στο «χακάρισμα» της εξέλιξης, για να γίνουμε λιγότερο ευπρόσβλητοι στους ιούς; Τι υπέροχο δώρο θα ήταν αυτό! Και για την πρόληψη της κατάθλιψης; Θα έπρεπε να επιτρέπουμε στους γονείς, εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να βελτιώνουν το ύψος, τους μυς ή τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών τους;
Αφού βοήθησε στην εφεύρεση του CRISPR, η Τζένιφερ Ντάουντνα πρωτοστάτησε στην ενασχόληση με τούτα τα ηθικά ζητήματα και, με τη συνεργάτιδά της, την Εμανουέλ Σαρπεντιέ, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 2020.
Η ιστορία της μοιάζει με «συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα» (Oprah Daily) που πραγματεύεται τα σπουδαιότερα θαύματα της φύσης, από τις απαρχές της ζωής έως το μέλλον του ανθρώπινου είδους.
Ένα μοναδικό βιβλίο που εμβαθύνει σε μια από τις πλέον ρηξικέλευθες βιολογικές ανακαλύψεις των καιρών μας.
«Ο Isaacson αποτυπώνει καλά την επιστημονική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που παίζει η τύχη. Η σκληρή δουλειά στον πάγκο, οι ξαφνικές εμπνεύσεις, η σημασία που έχουν τα συνέδρια ως “καζάνια” δημιουργικότητας, ο ανταγωνισμός, άλλοτε φιλικός κι άλλοτε όχι τόσο, και η αίσθηση κοινού σκοπού, όλα τούτα δίνονται στη διήγησή του. Ο Κώδικας της ζωής περιγράφει έναν χορό στη μουσική των καιρών μας, ο οποίος ξεκίνησε με τον Κάρολο Δαρβίνο και τον Γκρέγκορ Μέντελ χωρίς να δίνει καμία ένδειξη ότι θα τελειώσει».
–The Economist
«Ο Isaacson εξηγεί τα πάντα με τη συνηθισμένη οξυδερκή του πρόζα· ανάγνωσμα γρήγορο, συναρπαστικό, ακόμα και διασκεδαστικό. Θα κλείσετε το βιβλίο έχοντας μια βαθύτερη κατανόηση της επιστήμης και της επιστημονικής πρακτικής – συμπεριλαμβανομένων και πολλών αχρειοτήτων».
–The Washington Post
«Ο Isaacson περιγράφει την επιστήμη στην πιο συναρπαστική της όψη σε τούτη τη ζωηρή βιογραφία της Jennifer Doudna, βραβευμένης με Νόμπελ Χημείας για την εργασία της στο σύστημα γονιδιωματικής τροποποίησης CRISPR… Το αποτέλεσμα είναι μια καθηλωτική περιγραφή μιας μεγάλης επιστημονικής προόδου και των αφοσιωμένων επιστημόνων που την πραγματοποίησαν».
–Publisher’s Weekly (starred review)
«Ο Isaacson βυθομετρεί επιδέξια τις ηθικές αμφιβολίες γύρω από τούτη τη νέα τεχνολογία».
–Scientific American

Add: 2023-05-18 11:17:58 - Upd: 2024-12-05 15:32:14