Οι κοινωνικές/επικοινωνιακές και ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν θεμέλιο λίθο στη σύγχρονη εκπαίδευση και στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς η αναγκαιότητα της εξέλιξής τους επιτείνεται, αφενός από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο και αφετέρου από τις διαρκείς αλλαγές στο κοινωνικοοικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι οι οποίες χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη εποχή.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στην εν λόγω μελέτη δίνεται έμφαση τόσο στις βασικές δεξιότητες απασχόλησης, στις βασικές, αλλά και υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες, όσο και στις ήπιες/κοινωνικές, διοικητικές, εκπαιδευτικές, εργασιακές δεξιότητες, πάντοτε σε σχέση με τις σύγχρονες προκλήσεις. Ακολούθως, αναλύονται δεξιότητες και έννοιες που συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, την εργασία που βασίζεται στη γνώση και τις σύγχρονες επαγγελματικές ανάγκες, όπως οι δεξιότητες ζωής και η επικοινωνία, η ηγεσία και η ανθεκτικότητα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, μέσω παραδειγμάτων και ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να αναδείξει ότι οι δεξιότητες συνδέονται με την εκπαίδευση, την εκπαίδευση ενηλίκων, την επαγγελματική κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση. Παράλληλα, επιχειρούνται συνάψεις με μια σειρά επαγγελμάτων, ειδικοτήτων, ρόλων και θέσεων ευθύνης.
Εξετάζονται, τόσο από την οπτική της παιδαγωγικής όσο και της οικονομικής ρητορικής, διασυνδεόμενα ζητήματα, όπως η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, η μαθητο/φοιτητοκεντρική προσέγγιση, η αξιολόγηση δεξιοτήτων κ.ά., ενώ επιπλέον αναδεικνύεται και ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων.