Ο Τυχαίος μετανάστης αποτελεί το επιστέγασμα του έργου του παγκοσμίου φήμης συγγραφέα Κυριάκου Κ. Μαρκίδη, το οποίο βασίζεται στα πενήντα χρόνια που αφιέρωσε στην αναζήτηση της κατανόησης της αληθινής φύσης της Πραγματικότητας.
Το 1960, όντας ακόμη έφηβος, ο συγγραφέας φτάνει στη Νέα Υόρκη έχοντας ως στόχο την απόκτηση ενός πτυχίου πάνω στις επιχειρήσεις και την επιστροφή στη γενέτειρά του Κύπρο.
Μια σειρά από περίεργες συμπτώσεις όμως τον οδηγούν να συνειδητοποιήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι το πραγματικό νόημα και ο σκοπός του ταξιδιού του δεν ήταν η απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων αλλά η ανάπτυξη της κοινωνικής του ευαισθητοποίησης και της πνευματικής του συνείδησης.
Μεταξύ άλλων λοιπόν αυτή η ιστορία επικεντρώνεται στις γενναίες προσπάθειες του Μαρκίδη να ενσωματωθεί στην κοινωνία και την κουλτούρα της Αμερικής, στην ακτιβιστική του δράση με στόχο την επούλωση των πληγών που προκάλεσαν στην πατρίδα του oι εθνικές διαμάχες και στην αδιάκοπη αναζήτηση της πνευματικής του ολοκλήρωσης, μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο του άθρησκου και αγνωστικιστικού σύγχρονου ακαδημαϊκού χώρου.
Ως κοινωνιολόγος και επιστημονικός ερευνητής, μοιράζεται μαζί μας τις συναντήσεις του με διάφορους σπουδαίους ανθρώπους – χριστιανούς σαμάνους με έντονη προσωπικότητα, θεραπευτές με μεταφυσικά χαρίσματα, μοναχούς και ασκητές που του αποκαλύπτουν τη σπουδαία πνευματική σοφία του ανατολικού μυστικιστικού χριστιανισμού.
Μας αποκαλύπτονται οι εμπειρίες που βήμα βήμα τον οδήγησαν να συνειδητοποιήσει την ύπαρξη της βαθύτερης αλήθειας που υπάρχει πάνω και πέρα από το φυσικό και αισθητηριακό μας σύμπαν και που αποτελεί το θεμέλιο και την πηγή όλων όσα μας συμβαίνουν σε αυτόν τον κόσμο των τριών διαστάσεων.
Και η αντίληψη αυτής της αλήθειας είναι αυτό που τελικά μπορεί να μας οδηγήσει στην ενοποίηση των σπουδαιότερων πραγμάτων που έχει να μας προσφέρει η επιστήμη και η θρησκεία για τη μακροημέρευση του ανθρώπινου γένους.