Μια έρευνα με συνεντεύξεις και ντοκουμέντα από τον κόσμο των σπουδαίων καθηγητών, στοχαστών και μεγάλων προσωπικοτήτων που λάμπρυναν το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σμιλεύοντας τη συνείδησή του, περιλαμβάνει το βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο με τίτλο Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η ιστορία του ΑΠΘ, που ήταν πάντα ένα ίδρυμα ανοιχτό στα νέα ρεύματα στη σκέψη και με σημαντική προσφορά στον επιστημονικό αλλά και πολιτικό βίο της χώρας, έχει να διδάξει πολλά στις επόμενες γενιές.
Το βιβλίο αυτό, με τις προσεγμένες, πρωτότυπες και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αξέχαστων πανεπιστημιακών δασκάλων (Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ιωάννης Μανωλεδάκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Χρίστος Τσολάκης) και με το αφιέρωμα στον Αριστόβουλο Μάνεση αποτελεί σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά το ιστορικό υπόβαθρο του ΑΠΘ. Αγγίζει τον πολιτικό λόγο και τα καθημερινά όνειρα εμβληματικών δασκάλων.
Οι συνεντεύξεις έγιναν κυρίως για το περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις και για την τηλεοπτική εκπομπή «Εκ του πλησίον» της ΕΡΤ3.
Φιλοξενούνται επίσης πολύ σημαντικά κείμενα που υπογράφουν σημαντικοί άνθρωποι της πανεπιστημιακής και πνευματικής ζωής, οι οποίοι ξεδιπλώνουν μνήμες και προβαίνουν σε σημαντικές κρίσεις και παρατηρήσεις για το πανεπιστήμιο, τη φοιτητική τους ζωή, τη Θεσσαλονίκη της δικής τους νεότητας και τα παράλληλα γεγονότα που συγκλόνισαν την πόλη. Τα κείμενα αυτά καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες (1950-90).