Η Μικρασιατική Καταστροφή επέδρασε βαρύτατα στην πολιτική και ιστορία του Ελληνικού κράτους, και επηρέασαν βαθύτατα τους ανθρώπους του πνεύματος· όχι μονάχα ποιητές και πεζογράφους που κατοικούσαν στην Μικρά Ασία, αλλά και λογοτέχνες από όλα τα μήκη της Ελλάδας, και του εξωτερικού.
Τα τελευταία εκατό χρόνια, έχει απασχολήσει αναρίθμητους Ιστορικούς, θιασώτες του στοχασμού και τεχνίτες της αφήγησης· ενώ τα έργα του λόγου, που εμπνεύστηκαν από το τραγικό γεγονός, είναι αμέτρητα - και έγιναν γέφυρα με το αλγεινό παρελθόν, δίαυλοι αναδρομής και αναδιφήσεων.
Ακόμη και σήμερα, είναι πολυάριθμοι οι συγγραφείς που επιλέγουν να ασχοληθούν με το ζήτημα. Σε βαθμό τέτοιο, που να παρουσιάζεται η τάση τους αυτή, ως στείρα προσκόλληση στο παρελθόν.
Στο παρόν Ανθολόγιο, όμως, μην αναμένετε να συναντήσετε ιστορικές πληροφορίες, καταγραφές μαρτυριών και ντοκουμέντα. Εδώ, παρατίθενται λογοτεχνικές μνείες, ποιήματα και πεζά, που στόχο έχουν να αναμεταδώσουν τον οδυρμό των περασμένων γεγονότων και να προστατεύσουν από λήθη βιώματα - θέτοντας τη λογοτεχνία, στην υπηρεσία της αναμνησίας. (Κων/νος Λίχνος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)