Σειρά: Σπουδαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας
Διεύθυνση: Θεανώ Καλλινικάκη & Αγάπη Κανδυλάκη
«Η Karen Healy αναγνωρίζει την καθοριστική επιρροή του πλαισίου στη διαδικασία αξιοποίησης και περαιτέρω ανάπτυξης των θεωριών για την πρακτική της κοινωνικής εργασίας. Η συγγραφή του βιβλίου αυτού την κατατάσσει ανάµεσα σε αυτούς µε τη µεγαλύτερη συµβολή στη σύγχρονη βιβλιογραφία της κοινωνικής εργασίας».
Siv Oltedal – Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, University of Stavanger, Νορβηγία
«Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου, Social Work Theories in Context, έχει εµπλουτιστεί µε µια επικαιροποιηµένη και διευρυµένη συζήτηση σχετικά µε τους λόγους που δεσπόζουν στα ποικίλα πεδία δράσης της κοινωνικής εργασίας. Πρόκειται για µια ακόµη εξαιρετική συµβολή της Karen Healy».
Liz Beddoe – Αναπληρώτρια καθηγήτρια, University of Auckland, Νέα Ζηλανδία
Οι κοινωνικοί λειτουργοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καλούνται καθηµερινά να εφαρµόσουν µε έναν αποτελεσµατικό τρόπο τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε ποικίλα πλαίσια άσκησης της κοινωνικής εργασίας, τα οποία ως επί το πλείστον χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα. Το βιβλίο της Karen Healy µας προσφέρει ένα ολοκληρωµένο και ταυτόχρονα ευέλικτο πρίσµα αντίληψης για την καθηµερινή πρακτική, το οποίο συνδέει τις βασικές θεωρίες και δεξιότητες της κοινωνικής εργασίας µε τα επιµέρους πλαίσια άσκησής της. Υπό αυτό το πρίσµα και µε αφετηρία τις βασικές ιδέες που διέπουν το θεσµικό πλαίσιο της καθηµερινής πρακτικής, το βιβλίο εστιάζεται στην ανάλυση των κύριων θεωριών της κοινωνικής εργασίας, αξιοποιώντας ασκήσεις και περιπτώσεις από το πεδίο, που βοηθούν τον αναγνώστη να εφαρµόσει τις ιδέες αυτές στο δικό του πεδίο άσκησης της κοινωνικής εργασίας.
Το βιβλίο της Karen Healy συνιστά µια πρωτότυπη και µεθοδική ανάλυση της θεωρίας και πράξης της κοινωνικής εργασίας, η οποία ευνοεί τον αναστοχασµό των επαγγελµατιών κοινωνικών λειτουργών, αλλά και έναν δοµηµένο και εύληπτο οδηγό που βοηθά τους φοιτητές να κατανοήσουν το επαγγελµατικό περιβάλλον άσκησης της κοινωνικής εργασίας. Έχει δοµηθεί έτσι ώστε να εισάγει τον αναγνώστη ήδη από την αρχή στις βασικές έννοιες, στις θεωρίες και στο πρίσµα αντίληψης που διατρέχει το βιβλίο, ενώ καλύπτει ένα ευρύ φάσµα θεωριών της κοινωνικής εργασίας, συµπεριλαµβανοµένης της εστιασµένης στις λύσεις βραχύχρονης θεραπείας (solution-focused brief therapy) και των θεωριών ενδυνάµωσης. Επιπλέον, διερευνά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και τα ζητήµατα που απασχολούν το πεδίο, όπως η τεκµηριωµένη πρακτική, η περιβαλλοντική κοινωνική εργασία και η νευροεπιστήµη, καθώς και την επιρροή αυτών στη θεωρία και την πράξη της κοινωνικής εργασίας.