Πόντος
Μια ιστορία από τον Μικρασιατικό Βορρά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-484-875-1
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταμόρφωση Αττικής, 10/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.98 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 270 γρ., 232 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο αυτό, επιχειρεί να ολοκληρώσει την ιστοριογραφική μελέτη που αφορά τον χώρο του Πόντου, και είχε αντιμετωπίσει ήδη από το 1914 την πολιτική εθνοκάθαρσης που ακολούθησαν οι Νεότουρκοι στο πλαίσιο του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου.
Περιγραφή

Η παρούσα μελέτη τοποθετεί το Ποντιακό Ζήτημα στο πραγματικό του πλαίσιο, αυτό του ευρύτερου Μικρασιατικού Ζητήματος. Αναφέρεται στο ποντιακό αντάρτικο στη βόρεια Μικρά Ασία, το οποίο συγκροτεί μια συγκλονιστική σελίδα αντίστασης ενός λαού απέναντι σε μια σκληρή, απολυταρχική εξουσία, υπενθυμίζοντας ότι η μετάβαση από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του εθνικού τουρκικού κράτους δεν ήταν ούτε αναίμακτη ούτε και ευθύγραμμη.

Aναλύεται εδώ η πολιτική της γενοκτονίας την οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο ακραίος εθνικισμός των Νεότουρκων, καθώς και οι διεθνοτικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή με τα αντίστοιχα κινήματα, όπως αυτό των Αρμενίων.

Τέλος, παρουσιάζεται η εξέλιξη της καταληκτήριας φάσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης 1919-1922, που θα κορυφωθεί με την ελληνική ήττα και την οριστική πλέον έξοδο των ελληνικών πληθυσμών από τον Πόντο και την υπόλοιπη Μικρά Ασία.

  • Γιατί είναι μια ξεχωριστή μελέτη που επιχειρεί να αναλύσει ολοκληρωμένα και ρεαλιστικά το θέμα του Ποντιακού Ζητήματος  και τις προσπάθειες  επίλυσής του.
  • Ο Πόντος έχει επανέλθει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, με την εμφάνιση ενός νέου πολιτικού λόγου που αναδείκνυε τις διαδικασίες διαμόρφωσης του μεταοθωμανικού κόσμου που είχαν ως μηχανισμό  τις γενοκτονίες των μη μουσουλμανικών λαών, αλλά και με την επανεμφάνιση ενός διακριτού ρεύματος μετανάστευσης Ποντίων ομογενών από τις χώρες της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
  • Παρουσιάζει με συνοπτικό και περιεκτικό τρόπο τα γεγονότα της σύγχρονης περιόδου που αφορούσαν στις συνθήκες όπως είχαν διαμορφωθεί κατά την τελευταία περίοδο του Ανατολικού Ζητήματος, την έξοδο μεγάλου μέρους των Ελλήνων του Πόντου στη Ρωσία τον 19ο αιώνα, τις συνθήκες που διαμόρφωσε ο Α ́ Παγκόσμιος Πόλεμος και τις προσπάθειες διαμόρφωσης μια νέας συνθήκης μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  που κατέληξε στην Μικρασιατική Εκστρατεία, στην Καταστροφή και την προσφυγοποίηση.

Add: 2022-10-26 12:41:49 - Upd: 2022-10-26 12:41:49