Ελπιδοφόρος Δούναβης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-078-2
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 7/2022
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 13.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 248 σελ.
Περιγραφή

Η αποκωδικοποίηση της γραφής του Yanko δεν εντοπίζει μόνο τη διάχυτη συγκοινωνιακή μηχανική, αλλά και αποκαλύπτει τους βασικούς παρονομαστές των βιωμάτων, των παραστάσεων και των πνευματικών του εφοδίων: Ο Πειραιάς, η Άνδρος, η Σάμος, η Αρκαδία, η Κόρινθος και η Θεσσαλονίκη είναι τα γεωψυχικά του θεμέλια, αλλά και τα μόνιμα σημεία αναφοράς και αντιπαραβολής κάθε νέας παράστασης στο εξωτερικό. Παντού, όπου ταξιδεύει, βρίσκει μία Άνω Πόλη, ένα γνώριμο λιμάνι, μία Χαλκιδική, τη θέα του Ολύμπου, την παράσταση της ελληνικής θάλασσας.

Επιπλέον, μέσα από τη γραφή του, σφυρηλατεί βαθμιαία μία εντυπωσιακή ικανότητα να εντοπίζει μέσα στη «μεγάλη εικόνα» εκείνες τις μικρές, σπαρταριστές λεπτομέρειες που θα σαγηνεύσουν τον αναγνώστη και θα φέρουν τη συζήτηση στο γήπεδό του.

Τρένα, λιμάνια, τραμ, γέφυρες και τούνελ συναντούν τις ιστορικές πορείες, αλλά και το ζενίθ και ναδίρ λαών, εθνών και κοινοτήτων της Βαλκανικής –και όχι μόνο– Βαβέλ, μέσα από μία ιδιαίτερη ματιά που δεν χάνει ούτε το χιούμορ ούτε την ψυχραιμία της. 

Ο Γιάννης (Yanko) Δημητρόπουλος γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, με οικογενειακές ρίζες στη Γορτυνία, τη Σάμο και το Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου. Μεγάλωσε στον Πειραιά, 800 μέτρα από το Στάδιο Καραϊσκάκη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και συγκοινωνιολόγος με τίτλο MSc στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου (Imperial College/UCL). Έκτοτε, απασχολήθηκε στο αντικείμενό του, σε ενδιαφέρουσες και απαιτητικές θέσεις, εντός και εκτός Ελλάδος.

Έζησε σε διάφορα μέρη (Αθήνα, Λονδίνο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθο, Ζάγκρεμπ και Σαράγεβο), αλλά το σημείο αναφοράς της οικογένειάς του είναι η Άνδρος, την οποία αγάπησε τόσο, που έγινε δημότης της, συνδυάζοντας μεταξύ άλλων την εκλογική διαδικασία με εκδρομή.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες και άρθρα, καθώς και (προ αμνημονεύτων χρόνων) ένα ποίημα σε τοπική εφημερίδα του Πειραιά. Από το 1995 ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε και ανέδειξε το χιουμοριστικό διαδικτυακό περιοδικό/portal λάσπη (η). Από το 2005, διατηρούσε το ιστολόγιο Yanko’s Go-Home Page (yankogohome.blogspot.com), ενώ δημοσίευσε άρθρα ταξιδιωτικού (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος, για τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Amagi και την ελληνική έκδοση της Huffington Post.

Μας άφησε ξαφνικά στις 25 Αυγούστου 2021.