Οι ιδέες της πανδημίας
15 κείμενα για το πώς ο κορωνοϊός αλλάζει την Ελλάδα και τον κόσμο
Συλλογικό έργο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-85046-5-3
διανέοσις, Μαρούσι, 2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
272 σελ.
Περιγραφή

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα που διαγνώστηκε με Covid-19. Λίγες ημέρες αργότερα η χώρα μας έμπαινε σε καραντίνα. Η μεγαλύτερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της ανθρωπότητας είχε ήδη ξεκινήσει.
Πώς αντιμετώπισε η ελληνική κοινωνία την πανδημία, τις καραντίνες και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν; Πώς ανταποκρίθηκαν κρίσιμοι κλάδοι της οικονομίας όπως ο τουρισμός ή η αγροδιατροφή, αλλά πώς αντέξαμε και όλοι μας, ως άτομα, ξεχωριστά; Τι μας διδάσκουν παλαιότερες πανδημίες και οικονομικές κρίσεις, και τι τραύματα -πρόσκαιρα ή μόνιμα- θα μας μείνουν μετά από αυτήν; Και, κυρίως, ποιες είναι οι ιδέες που αναδύονται μέσα από αυτές τις κρίσιμες, πρωτοφανείς συνθήκες; Έχει έρθει η ώρα για ένα βασικό εισόδημα για όλους; Πώς θα αλλάξουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες μετά την κρίση; Και πώς θα πρέπει να αλλάξει η σχέση της ανθρωπότητας με τα ζώα, για να αποφευχθούν και άλλες πανδημίες στο μέλλον;
Τα δεκαπέντε κείμενα αυτού του βιβλίου, γραμμένα κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της πανδημίας, δίνουν απαντήσεις. Περιέχουν μερικές από τις βασικές ιδέες που έρχονται στο προσκήνιο και γίνονται επίκαιρες και κρίσιμες εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και για τις βασικές ιδέες που θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα συστατικά στοιχεία του κόσμου μας μετά από αυτήν.

Add: 2022-07-21 13:50:47 - Upd: 2024-04-29 16:27:09