Στην παρούσα έκδοση, η συντακτική ομάδα του Αυτολεξεί συνομιλεί με τους Μπράιαν Τόκαρ και Δημήτρη Ρουσόπουλο, δύο σημαίνουσες προσωπικότητες από το βορειοαμερικανικό κίνημα της κοινωνικής οικολογίας -ένα θεωρητικό όργανο που εστιάζει στην άμεση σχέση που έχει η πολιτειακή οργάνωση της κοινωνίας με τη στάση μας απέναντι στη φύση.
Βασικά ενδιαφέροντα της κουβέντας αποτελούν η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση της ενέργειας, το φαντασιακό της ανάπτυξης, το δικαίωμα στην πόλη. Στη δική μας ιστορική εποχή προσιδιάζει ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί, πλέον, αναπόδραστο ορίζοντα. Απέναντι στην οικολογική και κοινωνική καταστροφή, η έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης, που εισήγαγε ο ίδιος ο Τόκαρ, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Συζητούμε, επίσης, για την πόλη και τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης και άμεσης δημοκρατίας στον αστικό ιστό, αναδημιουργώντας τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με δημοκρατικούς θεσμούς αυτοκυβέρνησης. Η εξιστόρηση της εμπειρίας του Ρουσόπουλου, από την αυτοδιαχειριζόμενη γειτονιά του Milton Parc στο Μόντρεαλ, και το εγχείρημα του ελευθεριακού δημοτισμού αποτελούν μια ιστορική παρακαταθήκη για τα κινήματα.
Αναλάβαμε αυτό το έργο καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το οικολογικό και αστικό ζήτημα έχουν ζωτική σημασία για το παρόν και το μέλλον της παρουσίας μας στον πλανήτη. Και επιλέξαμε να μιλήσουμε με αυτούς τους στοχαστές, οι οποίοι προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες για την καταστροφική κατεύθυνση των κοινωνιών μας, προτείνοντας μία ριζοσπαστική διέξοδο προς μια αμεσοδημοκρατική και οικολογική κοινωνική θέσμιση.