Η συζήτηση για την αντικειμενικότητα στη δημοσιογραφία, και γενικότερα στην ενημέρωση, επανήρθε πιο έντονα στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της ραγδαίας εξάπλωσης των νέων ηλεκτρονικών μέσων. Φαντάζει δύσκολο να υπάρχουν πολίτες που να μην επιθυμούν την αντικειμενικότητα στη δουλειά του δημοσιογράφου. Κατά πόσο, όμως, κάτι τέτοιο είναι εφικτό;
Στη σύγχρονη δημοσιογραφία, η παρουσίαση και ανάλυση των γεγονότων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την άποψη του δημοσιογράφου ή του ίδιου του μέσου. Εμείς οι ίδιοι, έχοντας στη διάθεσή μας πληθώρα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης –παραδοσιακών και νέων– επιλέγουμε αυτά των οποίων η ερμηνεία των γεγονότων μάς είναι πιο οικεία.
Το ακανθώδες θέμα της αντικειμενικότητας γίνεται ακόμη πιο σύνθετο σε συνθήκες πληροφοριακών και υβριδικών πολέμων που διεξάγονται σήμερα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Στην παρούσα έκδοση, καθηγητές πανεπιστημίου, έγκριτοι δημοσιογράφοι και ειδικοί καταθέτουν τις απόψεις τους, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε τα κύρια ζητήματα της σύγχρονης δημοσιογραφίας καθώς και να κατανοήσουμε έννοιες που χαρακτηρίζουν την ποιοτική δημοσιογραφία: εγκυρότητα, αξιοπιστία, τιμιότητα, λειτούργημα.