Μεσαιωνική Ελλάδα
Medieval Greece (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Σκοπλάκης, Νίκος
Επιμέλεια κειμένου: Μαζαράκη, Λένια
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-653-473-7
Διόπτρα, Αθήνα, 4/2022
Ελληνική, Νέα
€ 14.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
536 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Σύντομη περιγραφή
Μια ιστορική αναδρομή στην άγνωστη εποχή της Φραγκοκρατίας και στα γεγονότα που διαμόρφωσαν την ιστορία της χώρας μας. Από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την Επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Περιγραφή

Η ιστορία της Ελλάδας από την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια ατέλειωτη σειρά από συγκρούσεις και αντιθέσεις ανάμεσα σε φυλές, κουλτούρες και θρησκείες: ανάμεσα σε Έλληνες και Σλάβους· ανάμεσα σε Φράγκους, Ιταλούς, Καταλανούς και Τούρκους· ανάμεσα σε ορθόδοξους, καθολικούς και μουσουλμάνους.

Ιππότες από τη Δύση κονταροχτυπιούνταν περιτριγυρισμένοι από τα ερείπια της αρχαιότητας, ενώ βενετσιάνικες και τουρκικές γαλέρες συγκρούονταν στα νερά του Αιγαίου.
Αφού περιγράφει τις εισβολές των Γότθων και των Σλάβων και την επιβίωση και τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής ταυτότητας στο πλαίσιο του Βυζαντίου, ο Nicolas Cheetham εξετάζει τη φραγκοκρατία στην Ελλάδα μετά την Δ? Σταυροφορία του 1204, όταν Φράγκοι και Ιταλοί μοίρασαν την Ελλάδα μεταξύ τους και ίδρυσαν ανταγωνιστικές δυναστείες.

Περιγράφει πώς πρίγκιπες από την Καμπανία, δούκες από τη Βουργουνδία, Καταλανοί τυχοδιώκτες και Φλωρεντινοί τραπεζίτες κατείχαν την εξουσία στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα και πώς οι Έλληνες υπό την ηγεσία των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων από το Βυζάντιο πήραν πίσω τη χώρα τους, για να τη χάσουν όμως λίγο αργότερα από τους Τούρκους.

Μολονότι πληθώρα μελετών αφιερώθηκε στην εποχή της φεουδαρχίας, πολύ λίγα στοιχεία από αυτή τη γνώση έφτασαν μέχρι το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Για τους περισσότερους ανθρώπους οι Μέσοι Χρόνοι στον ελλαδικό χώρο είναι ένα κενό διάστημα.
Αυτό το βιβλίο επιδιώκει να συμπληρώσει αυτό το κενό και να παρουσιάσει τα βασικά ιστορικά στοιχεία δίχως να παρασύρει τον αναγνώστη σε έναν υπέρμετρα πυκνό λαβύρινθο ονομάτων, ημερομηνιών και γεγονότων.