Ενδοβιώτης: ανεκτίμητος φίλος ή απροσδόκητος εχθρός;
Ο σύγχρονος άνθρωπος αρχίζει πλέον μαζικά να αποστασιοποιείται από την άποψη που θέλει την επιστήμη αλάνθαστη και δεν δέχεται αβασάνιστα την εκάστοτε επικρατούσα επιστημονική προσέγγιση που, στον τομέα της ιατρικής ειδικότερα, αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα εντελώς μηχανιστικά, αναζητώντας όλο και ισχυρότερα δηλητήρια για να καταπολεμήσει τις ασθένειες, αγνοώντας τους κίνδυνους που εγκυμονεί η χρήση τους.
Ο Γκιοιίνθερ Εντερλάιν, μετά την επιτυχημένη καριέρα του στην εντομολογία (η βιβλιοθήκη της έδρας Εντομολογίας στο Ζωολογικό Ινστιτούτο και Μουσείο του Αμβούργου φέρει το όνομά του), συνταξιοδοτήθηκε το 1937 σε ηλικία 70 περίπου ετών. Αμέσως μετά προχώρησε σε μια διαφορετικής φύσης έρευνα, η οποία τον οδήγησε στην ανακάλυψη του Ενδοβιώτη, ενός μικροοργανισμού που υπάρχει σε όλα τα θηλαστικά (και στον άνθρωπο) σε συμβιωτική κατάσταση. Ο Ενδοβιώτης επιδρά ευεργετικά στον ξενιστή του όταν η φυσιολογία του οργανισμού του τελευταίου λειτουργεί ομαλά και καταστροφικά (προκαλώντας ακόμα και φυματίωση ή καρκίνο) όταν η φυσική του ισορροπία διαταραχτεί.
Η ανακάλυψη του Ενδοβιώτη επανέφερε την παλαιότερη διαμάχη πολυμορφισμού και μονομορφισμού, η οποία είχε ξεκινήσει στα μέσα του 18ου αιώνα, με τις καινοτόμες έρευνες του Μπεσάμπ. Τελικά επικράτησε η άποψη του Λουί Παστέρ, και από τότε θεωρείται ότι τα μικρόβια έχουν μόνο «μία μορφή» σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο Παστέρ ανήκε στο στρατόπεδο των επιστημόνων που εξετάζουν μηχανιστικά τα πράγματα, το οποίο στα επόμενα χρόνια επικράτησε ολοκληρωτικά, ακυρώνοντας τις έρευνες των πολυμορφιστών που έδειχναν το αντίθετο ή τουλάχιστον την παράλληλη συνύπαρξη των δυο καταστάσεων.
Όμως, η επανεξέταση της θεωρίας του πολυμορφισμού αφορά άμεσα την υγεία μας διότι ο Ενδοβιώτης κρύβει πιθανότατα το κλειδί για την αντιμετώπιση των πολλών χρόνιων ασθενειών οι οποίες ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο. Οι ανακαλύψεις του καθηγητή Εντερλάιν οδήγησαν στην παρασκευή εμβολίων κατά της φυματίωσης, τα οποία δοκιμάστηκαν με μεγάλη επιτυχία αφενός και αφετέρου απέδειξαν τη σπουδαιότητα της διατροφής και ειδικότερα της χορτοφαγίας για την υγεία του ανθρώπου.
Η Μαρία Μπλέκερ άκουσε για τον Εντερλάιν όταν σπούδαζε ιατρική στη Βαρκελώνη τη δεκαετία του 1950. Είκοσι χρόνια αργότερα στη Γερμανία, ήρθε σε επαφή με την ομοιοπαθητική και τις φυσικές μεθόδους θεραπείας. Τότε το ενδιαφέρον της αναζωπυρώθηκε και ασχολήθηκε ενεργά και εκτενέστερα με το έργο του Εντερλάιν.
Αποτέλεσμα είναι το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας το οποίο εισάγει τον αναγνώστη στις έρευνες και τη δραστηριότητα του καθηγητή Γκιουνθερ Εντερλάιν. Συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα του καθηγητή και η εφαρμογή τους στην αντιμετώπιση των ασθενειών.
Οι εκδόσεις ρεω με αυτή την προσπάθεια θέλουν να ενημερώσουν το ελληνικό κοινό για την εναλλακτική μέθοδο διάγνωσης και θεραπείας του Εντερλάιν η οποία -όπως πρόσφατα ανακαλύψαμε- εφαρμόζεται και στη χώρα μας.
Ι5ΒΝ: 960-89437-0-1