Τα «Τηλεπορτρέτα» αποτελούν την ανάπτυξη μιας ιδέας, που προέκυψε κατά την καραντίνα, ως μια αντίδραση στην αποξένωση που βιώσαμε και στην κυριαρχία της ψηφιακής επικοινωνίας. Επιχείρησα, μέσα από τις ψηφιακές οθόνες, να ξαναζήσω τα βιώματα και τη σχέση φωτογράφου - φωτογραφιζόμενου.
Οι λήψεις έγιναν εξ αποστάσεως, με φωτογράφηση της οθόνης του υπολογιστή κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων και με την καθοδήγηση των εικονιζόμενων σε στάση, έκφραση και φωτισμό. Ο έλεγχος του φωτισμού ήταν καθοριστικός! Με τη χρήση στοιχειωδών φωτιστικών πηγών (φακοί, οθόνες κινητών, μικρά φωτιστικά γραφείου) και με την κοντινή θέση τους στα πρόσωπα, δόθηκε η απαραίτητη αντίθεση, που πρόσφερε το μαύρο φόντο στις εικόνες.
Η επικοινωνία κατά την τηλεφωτογράφηση, μας θύμισε την προηγούμενη κατάσταση που γνωρίζαμε και νοσταλγούσαμε. Στα «Τηλεπορτρέτα» βασικό ζητούμενο αποτέλεσε η ενεργή συμμετοχή του μοντέλου, έτσι ώστε να αποδίδεται η ατμόσφαιρα που αναπτύσσεται στη φωτογράφηση. Κατά τη διάρκεια των φωτογραφήσεων πειραματίστηκα με αγαπημένες τεχνικές λήψης (αργή ταχύτητα, zoom in, κούνημα μηχανής, διπλοέκθεση).
Ήταν εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που συνδύαζε τα σφάλματα της απόδοσης στην οθόνη με τις παραπάνω τεχνικές. Και η ολοκλήρωση έγινε με επεξεργασία: μετατροπή σε ασπρόμαυρο, διόρθωση φωτεινότητας-αντίθεσης, τετραγώνισμα του κάδρου και προσθήκη κόκκου.
Στην έκδοση αυτή παρουσιάζονται:
- Επιλεγμένες φωτογραφίες από τη σειρά Τηλεπορτρέτα.
- Ένα ποίημα από την Αναστασία Μιχαήλογλου στην εισαγωγή.
- Μια περιγραφή της δουλειάς από τον φωτογράφο.
- Ένα εισαγωγικό κείμενο και οι λεζάντες των φωτογραφιών για το πρώτο μέρος του βιβλίου από την Πόπη Μανιά.
- Ένα εισαγωγικό κείμενο και οι λεζάντες των φωτογραφιών για το δεύτερο μέρος του βιβλίου από την Αθανασία Αθανασίου.
- Συνοδευτικά κείμενα από τον φωτογράφο με σχόλια σχετικά με τις/τους συμμετέχοντες εικονιζόμενες/ους και τη φωτογράφηση.
- Κείμενα από τις/τους συμμετέχοντες εικονιζόμενες/ους με τις εντυπώσεις τους από την φωτογράφηση.
- Ένας επίλογος από την Μαρία Σχίζα.