Ένα νέο κίνημα, μια νέα θρησκευτική αμερικανική Αριστερά, η «woke» (αφυπνισμένη) Αριστερά, έχει εξέλθει από το περιθώριο και βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης των δυτικών κοινωνιών, φωτισμένη από την Αποκάλυψη της ποικιλομορφίας και της διαφορετικότητας… Το σύνολο των εννοιών στρέφεται γύρω από την κριτική του λευκού άνδρα, του μεγάλου σατράπη της Δύσης που ενσαρκώνει τον διάβολο στην ιστορία, όπως το διδάσκουν οι μελέτες λευκότητας (whiteness studies)… Ήρθε λοιπόν η σειρά του να παίξει τον πρώτο ρόλο στη μεγάλη παγκόσμια ιστορία του αποδιοπομπαίου τράγου, ώστε να εξηγηθεί ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο σπισισμός (ειδισμός), οι κοινωνικές ανισότητες ακόμα και η κλιματική κρίση… «λευκοί δεν γεννηθήκαμε, γινόμαστε». Ρατσιστής, ο λευκός άνθρωπος γίνεται μόνο και μόνο από το απλό γεγονός ότι είναι λευκός.
…………….
Η θεωρία τoυ φύλου δεν αρκείται πλέον να υποστηρίζει ότι ο ορισμός του αρσενικού και του θηλυκού ποικίλει ανά τις εποχές, αλλά, πλέον επιχειρεί να καταργήσει αυτή τη διάκριση: πρόκειται για καθαρά κοινωνικές κατασκευές, θεμελιωδώς αυθαίρετες, που πρέπει να αποδομηθούν ώστε να τα απελευθερώσει από αυτόν τον άδικο καταναγκασμό και να τους επιτρέψει να αυτοκαθορίζονται … Η θεωρία του φύλου αποτελεί το αποκορύφωμα της κονστρουκτιβιστικής τάσης που εντέλλεται τον τεχνητό χαρακτήρα όλων των φυσικών, ιστορικών και κοινωνικών μορφών. Όλα είναι κοινωνική κατασκευή και τα πάντα μπορούν να αποδομηθούν. Το φυσικό δεν υπάρχει, το πολιτισμικό είναι αυθαίρετο.
…………….
Τ ο μεγάλο δυτικό πάθος σήμερα είναι η αποπροσωποποίηση: με το να αποσπάται από τον εαυτό του, ο δυτικός άνθρωπος πιστεύει ότι μπορεί να επιστρέψει στον χρόνο πριν από την πτώση του στην Ιστορία… Θέλει να αυτοκαταργηθεί, όπως φανερώνει επίσης η ιδεολογία του αντιειδισμού, η οποία ονειρεύεται να τον εκτοπίσει από την προνομιακή του θέση στη δημιουργία, λες και δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σκουλήκι ή μια ενόχληση επί της γης. Η διάλυση της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας, αντιπροσωπεύει το σημείο ολοκλήρωσης της λογικής της αποδόμησης. Πρόκειται για μια μεταφυσική κρίση που πλήττει έναν δυτικό πολιτισμό που δεν ξέρει πλέον τι πρέπει να κρατήσει ως πραγματικό.
Ο Mathieu Bock-Côté (γενν. 1980), είναι Καναδός κοινωνιολόγος από τη Λωρραίνη του γαλλόφωνου Κεμπέκ. Σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στα πανεπιστήμια του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ (UdeM και UQAM). Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο HEC του Μόντρεαλ, αρθρογραφεί στις εφημερίδες Le Journal de Montréal και Le Figaro και διατηρεί εκπομπή στο γαλλικό κανάλι CNews.
Έχει επηρεαστεί από τον Αλέν Φίνκελκροτ και τον Ρεϋμόν Αρόν. Είναι γνωστός για τους αγώνες του για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ, ενώ στα γραπτά του ασκεί κριτική στον εθνομηδενισμό, τον πολυπολιτισμό και την «πολιτική ορθότητα».
Έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία:
• La Cité identitaire, 2007 (επιμέλεια μαζί με τον Jacques Beauchemin).
• La Dénationalisation tranquille: mémoire, identité et multiculturalisme dans le Québec post-référendaire, 2007.
• Fin de cycle, 2012.
• Exercices politiques, 2013.
• Le Multiculturalisme comme religion politique, 2016.
• Le Nouveau Régime: Essais Sur les Enjeux Démocratiques Actuels, 2017.
• L’ Empire du politiquement correct: essai sur la respectabilité politico-médiatique, 2019.
• La Révolution racialiste: et autres virus idéologiques, 2021.
Η Φυλετιστική Επανάσταση είναι το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.