Παρόλο που η Τουρκία αποτελεί διαχρονικά μία από τις σημαντικότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου χάρη στον πληθυσμό και στην οικονομία της, έλειπε μέχρι σήμερα μία λεπτομερής μελέτη της οικονομίας της. Οι Άνισοι αιώνες του Şevket Pamuk εξετάζουν την οικονομική μεγέθυνση και την ανθρώπινη ανάπτυξη στην Τουρκία κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.
Υιοθετώντας μια παγκόσμια, συγκριτική οπτική, ο Pamuk παρακολουθεί την εξέλιξη της τουρκικής οικονομίας σε τέσσερις διακριτές ιστορικές περιόδους: την ανοιχτή οικονομία του 19ου αιώνα και της ύστερης οθωμανικής περιόδου, τη μετάβαση από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος κατά την περίοδο που διαρκεί από τον Α΄ μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που περικλείει τη μεγάλη κρίση, τη μεταπολεμική περίοδο με τα προστατευτικά μέτρα και την υποκατάσταση των εισαγωγών και, τέλος, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το νέο άνοιγμα της οικονομίας μετά το 1980. Ο Pamuk συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το εμπόριο, τους μισθούς, την υγεία και την εκπαίδευση στην Τουρκία. Καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι οι άμεσοι παράγοντες όπως η οικονομική πολιτική, ο ρυθμός των επενδύσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας και οι δομικές αλλαγές μόνο εν μέρει μπορούν να ερμηνεύσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική εξέλιξη της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, οι Άνισοι αιώνες προχωρούν στην ανάλυση των βαθύτερων καθοριστικών παραγόντων της ανάπτυξης στην Τουρκία: των θεσμών και της εξέλιξής τους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται δυνατή η κατανόηση των ιδιαίτερων ιστορικών συνθηκών της Τουρκίας αλλά και της σημασίας τους για τη μελέτη της οικονομικής μεγέθυνσης στο σύνολο του αναπτυσσόμενου κόσμου τους δύο τελευταίους αιώνες.