Το παρόν βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θίγονται επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στη σχέση μεταξύ τεχνολογίας, ιερότητας, μουσειακότητας και εκπαίδευσης. Στο δεύτερο, περιλαμβάνονται εκτενέστερες προσεγγίσεις δύο θεμάτων μουσειολογικού ενδιαφέροντος, πραγματοποιείται θεωρητικός σχολιασμός μέσα από επιστημολογικά παραδείγματα, εντοπίζονται συνδέσεις με το σχολικό πρόγραμμα και αναδεικνύεται η θέση της γυναίκας στον Ορθόδοξο Χριστιανικό Πολιτισμό.
Στο σύνολο των σελίδων κατατίθενται προβληματισμοί, χωρίς να επιδιώκεται μια εξαντλητική αντιμετώπιση των θεμάτων, και αναδεικνύονται θέματα της σύγχρονης βιβλιογραφίας, τα οποία ήδη απασχολούν ή θα απασχολήσουν εντονότερα στο μέλλον τους επιστήμονες και τους εκπαιδευτικούς. Το παρόν πόνημα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει κάποιες πρώτες γνώσεις σχετικά με τον θρησκευτικό πολιτισμό στην εποχή του διαδικτύου.
Όπως φαίνεται στο εξώφυλλο, με έναν παιγνιώδη τρόπο, η ώρα της κρίσης –ή, αν θέλετε, η στιγμή μιας κριτικής προσέγγισης– έφτασε! Eλπίζω το σύντομο αυτό βιβλίο –το οποίο μέσα σε λίγες σελίδες επιχειρεί να πει πολλά– να συμβάλλει σε αυτό και να κατορθώνει να σκιαγραφήσει κάποιους σύγχρονους μουσειολογικούς και εκπαιδευτικούς προβληματισμούς, αναδεικνύοντας την ανάγκη χρήσης του διαδικτύου, με μετρημένο τρόπο, υπέρ της προβολής και διάσωσης του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πολιτισμού.