Οι συγγραφείς Κωστέας Κωνσταντίνος και Σίσσας Κωνσταντίνος αναφέρουν στον πρόλογο του βιβλίου:
"Η έκδοση του παρόντος ασκησιολογίου θα δώσει στους μαθητές της Β΄ Λυκείου (Θεωρητική Κατεύθυνση) την ευκαιρία να αποκτήσουν τη δέουσα τριβή με τα Λατινικά, μία γλώσσα που ομιλήθηκε από ένα μωσαϊκό λαών στο βάθος των αιώνων, καθώς ήταν η επίσημη γλώσσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά και της Βυζαντινής μέχρι τα χρόνια του αυτοκράτορα Ηρακλείου (αρχές 7ου μ. Χ. αιώνα). Η κληρονομιά της λατινικής γλώσσας έγκειται στη χρήση της κατά τα χρόνια της Αναγέννησης από μείζονες εκπροσώπους των γραμμάτων και των επιστημών, αλλά και στις σύγχρονες λατινογενείς γλώσσες (ιταλική, γαλλική, ισπανική, πορτογαλική, ρουμανική) της Ευρώπης, κάποιες από τις οποίες απέκτησαν παγκόσμια απήχηση λόγω της αποικιοκρατίας.
Η συστηματική μελέτη της λατινικής γλώσσας θα επιτρέψει στους μαθητές να προσεγγίσουν την αλληλεπίδραση ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου μετά τα μέσα του 3ου προχριστιανικού αιώνα. Αξιοσημείωτο ότι οι Ρωμαίοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από το κλασικό ελληνικό ιδεώδες και κάποιες φορές το μιμήθηκαν τυφλά. Ας μην παραλείψουμε τη ρήση του Οράτιου, Ρωμαίου λυρικού ποιητή του 1ου π. Χ. αιώνα: «Η κατακτημένη Ελλάδα κατέκτησε τον νικητή και εισήγαγε τις τέχνες στο αγροίκο Λάτιο».
Βάσει των παραπάνω, η έμφαση στη γραμματική της λατινικής θα βοηθήσει τους μαθητές να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του μαθήματος της Β΄ Λυκείου και να προετοιμαστούν εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου. Σημαντικό κρίνεται και το ταξίδι των λέξεων ανάμεσα στις δύο γλώσσες, δεδομένου ότι η ελληνική και η λατινική ανήκουν στην ίδια οικογένεια γλωσσών (ινδοευρωπαϊκή).
Επιπροσθέτως, αποβλέποντας σε μια πιο ουσιαστική σχέση με την οικουμενική διάσταση της Ρώμης, αλλά και της Μεσογείου συλλήβδην που θα εστιάζει τόσο στην ιστορία όσο και τη γραμματολογία, προβήκαμε στην καταγραφή χρονολογιών-οροσήμων, σημαντικών εκπροσώπων των λατινικών γραμμάτων, αποφθεγμάτων και φράσεων που έχουν εμπλουτίσει τον λόγο μας.
Κλείνοντας, ευελπιστούμε πως η διδασκαλία των λατινικών θα καταστεί μια δημιουργική διαδικασία ξεφεύγοντας από τα βάλτα του φορμαλισμού."
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.