[Το νερό ως πηγή ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατοίκιση ενός τόπου και είναι χιλιάδες τα τοπωνύμια τα οποία έχουν άμεση συσχέτιση με το νερό και αποτελούν σημείο αναφοράς κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Στην παρούσα μελέτη γίνεται αναφορά σε οικισμούς των οποίων η ονομασία τους σχετίζεται μόνον με Πηγή ή Λουτρό και αυτό διότι παράλληλα γίνεται ιστορική και κοινωνική ανασκόπηση, ώστε να μην χάνονται γνώσεις οι οποίες σχετίζονται με τον τοπικό, αλλά και όλου του σημερινού γεωγραφικού χώρου, πολιτισμό.
Ουσιαστικά έχουμε ένα σοβαρό θέμα, κατεξοχήν πολιτικό, το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη του τόπου. Επειδή όμως έχουμε ως δεδομένο την σταδιακή ερημοποίηση της επαρχίας και των οικισμών της τον 19ο αλλά κυρίως τον 20ό αιώνα, άνευ κάποιων διαμαρτυριών, ο 21ος αιών έφερε καταστάσεις τις οποίες ούτε στην μετακατοχική περίοδο έζησε ο τόπος και πρέπει να μην χαθούν στοιχεία με τα οποία έζησαν οι προγονοί μας.
Η επιβίωση του τόπου με Έλληνες είναι ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι ενδιαφέρει τον κάθε έντιμο που αγαπά τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε και δυστυχώς χάνεται.]. Ο συγγραφέας.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Κεφ. Α`. Υποτιθέμενα Σλαβικά
Κεφ. Β`. Πηγή
1. Αγιοπηγή Καρδίτσης.
……
81. Χρυσοπηγή Χανίων.
82. Πηγιανός Κάμπος Ρεθύμνης.
α΄.). Ιερές Μονές
1. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Αττικής (Αργολίδος).
….
7. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Χανίων.
β΄.). Σχετικά στοιχεία
γ΄.). Γενικές Πληροφορίες
Γεωγραφική κατανομή
Κεφ. Γ`. Λουτρά – Ιαματικά νερά
1. Άνω Θέρμαι Ξάνθης.
…..
89. Μπάνια Κοζάνης.
α΄.). Σχετικά στοιχεία
β΄.). Γενικές Πληροφορίες
Γεωγραφική κατανομή
Κεφ. Δ`. Βιβλιογραφία περί Πηγών -Λουτρών
Κεφ. Ε`. Λουσοί, Λουσικά και Λουσούδι
Κεφ. Στ`. Στατιστικά
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΕΙΣ
Βιβλιογραφία
Εργογραφία