Το θέμα της συλλογικής αμνησίας που σκόπιμα προκάλεσε το τουρκικό κράτος και η δική του εκδοχή της Ιστορίας αποτελούν την καρδιά του μυθιστορήματος. Οι νεότερες γενιές αγνοούν όψεις της Ιστορίας, όπως αυτήν του Πόντου, ωστόσο το παρελθόν έχει τραυματίσει το υποσυνείδητό τους.
Η οικογένεια της διάσημης ζωγράφου Σιρίν Σακά συγκεντρώνεται στο σπίτι της στην Πρίγκηπο για να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλιά της. Φιλοξενούμενοι στο σπίτι είναι ο γιος της, τα εγγόνια της κι ένας δημοσιογράφος που θα της πάρει συνέντευξη. Μαζί τους είναι και ο Σαντίκ ουστάς, ο έμπιστος φίλος και υπηρέτης της Σιρίν Σακά.
Την ημέρα των γενεθλίων, όλοι μαζεύονται στο τραπέζι για πρωινό. Έπειτα από μια έντονη συζήτηση, ο γιος της, Φικρέτ, εξαφανίζεται. Είναι σίγουρος ότι η Σιρίν Σακά κι ο Σαντίκ ουστάς κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό, και πιστεύει βαθιά ότι η οικογένεια δεν θα ησυχάσει ποτέ αν δεν αποκαλυφθεί αυτό το μυστικό.
Το Πρωινά στα Πριγκηπόνησα είναι η ιστορία αποκάλυψης ενός οικογενειακού μυστικού, στο οποίο η Πρίγκηπος αναδύεται ως ένας ακόμα ήρωας του μυθιστορήματος, σύμβολο του παρελθόντος που χάθηκε, το τελευταίο κάστρο της αστικής ελίτ που επιμένει να κρατιέται από το όνειρο μιας κοσμοπολίτικης και ευρωπαϊκής Τουρκίας. Το τουρκικό κράτος έχει επιβάλει τη δική του εκδοχή της Ιστορίας και οι νεότερες γενιές αγνοούν πτυχές της Ιστορίας, όπως αυτήν του Πόντου, όμως το παρελθόν έχει τραυματίσει το υποσυνείδητό τους. Πώς μπορεί να ισορροπήσει η προσωπική ευτυχία με το παρελθόν και την Ιστορία;
Είπαν για το βιβλίο:
«Κι αν η αλήθεια που πιστεύουμε ότι ξέρουμε είναι ψέμα; Αν ο αθώος είναι ο ένοχος; Αν ο εγωιστής είναι ο λιγότερο εγωιστής απ’ όλους; Η Σουμάν αφουγκράζεται και κατανοεί μια τραυματισμένη γεωγραφία. Προκαλεί τις κοινές πεποιθήσεις, αφηγείται όμορφα.»
–Ντεριά Μπεϊατλί, εφημερίδα Γενί Ντουζέν
«Στο Πρωινά στα Πριγκηπόνησα οι ήρωες ξαναβρίσκουν την ταυτότητά τους και απελευθερώνονται από τα οικογενειακά μυστικά που τους βαραίνουν και την ψευδαίσθηση ότι δεν έγιναν ποτέ λάθη σε αυτή τη γη.»
–Γιαπράκ Τσετίνκαγια, περιοδικό Ποζιτίφ
«Το Πρωινά στα Πριγκηπόνησα είναι μια αναγνωστική απόλαυση. Η ιστορία συναρπάζει τον αναγνώστη, οι ήρωες μένουν αξέχαστοι. Η Σουμάν περιγράφει με μαστοριά κρυφές γωνιές της Κωνσταντινούπολης, τη μαγεία της Πριγκήπου, τα βουνά της Μαύρης Θάλασσας.»
–Μεχμέτ Τζεβάτ Γιλντιρίμ, εφημερίδα Χουριέτ
Η Ντεφνέ (Δάφνη) Σουμάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1974 και μεγάλωσε στην Πρίγκηπο, στο σπίτι του παππού της. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στο οποίο έκανε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, και εργάστηκε ως δασκάλα στην Ταϊλάνδη και στο Λάος, όπου σπούδασε Φιλοσοφία της Άπω Ανατολής και ασχολήθηκε με τη γιόγκα. Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές της στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ασχολείται με τα δικαιώματα της γυναίκας και τις έννοιες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, γράφοντας συχνά άρθρα γι’ αυτά. Σήμερα ζει στην Αθήνα.