Περιέχει τα κείμενα των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο «Η μπάντα πνευστών στην Ελλάδα: Ιστορία και Προοπτικές». Το συγκεκριμένο συνέδριο συνδιοργανώθηκε με το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου τον Απρίλιο του 2019, και αποτέλεσε το πρώτο στην Ελλάδα με αποκλειστικά τις συγκεκριμένες θεματικές. Η δε έκδοση των πρακτικών αποτελεί τη δεύτερη συνέκδοση με τον ιδιαιτέρως δραστήριο ερευνητικό φορέα του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Αφορμές της διοργάνωσης του συνεδρίου υπήρξαν δύο επέτειοι: αφενός εκείνη των 200 ετών από τη γέννηση του Ιωσήφ Λιμπεράλη (1819-1899), συνθέτη και αρχιμουσικού της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (1842-1851), και αφετέρου των 175 ετών από την έναρξη συμμετοχής μουσικών πνευστών της «Παλαιάς Φιλαρμονικής» στην ορχήστρα του θεάτρου της Κέρκυρας.
Αυτονοήτως οι εργασίες του συνεδρίου δεν περιορίστηκαν σε ζητήματα που αφορούσαν στη δράση της μπάντας της «Παλαιάς». Αντιθέτως, το συνέδριο έγινε εφαλτήριο ευρύτερου και γόνιμου προβληματισμού σχετικά με την ιστορία, τη σύγχρονη θέση και τις μελλοντικές προοπτικές της μπάντας στον ελληνικό χώρο. Οι εισηγήσεις γεωγραφικά επεκτάθηκαν και στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο, στην Κρήτη κ.α, προσφέροντας πλούτο πληροφοριών και συμπερασμάτων. Επίσης παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες των συνόλων πνευστών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο κατά τον 19ο όσο και κατά τον 20ό αιώνα. Στο μέρος δέ που αφορούσε τις σημερινές προοπτικές της μπάντας διατυπώθηκαν σημαντικές και συγκροτημένες απόψεις, οι οποίες αποτελούν καίριες βάσεις περαιτέρω διαλόγου.
Ο τόμος των Πρακτικών χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση, ότι η γνώση του παρελθόντος πρέπει να συνδυάζεται δυναμικά με τις προοπτικές του μέλλοντος. Όλα αυτά εκτίθενται σε μια σπονδυλωτή έκδοση 290 σελίδων, η οποία συμπληρώνεται και με το απαραίτητο ευρετήριο ονομάτων.
Φυσικά, η έκδοση συμπίπτει και με τα 180 έτη αδιάκοπης λειτουργίας της «Παλαιάς Φιλαρμονικής» και τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Μουσικής της. Επίσης, συνδυάζεται και με τα 50 έτη από την εκδημία του μουσικολόγου, καθηγητή τρομπέτας στο Ελληνικό Ωδείο, κορυφαίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και μαθητή της «Παλαιάς», Σπύρου Μοτσενίγου (1911-1970). Αυτός με τις έρευνές του και τη συγκρότηση ενός μοναδικής πληρότητας αρχείου κατέδειξε πρώτος τη σημασία της έντεχνης μουσικής, ιδιαιτέρως δέ της μπάντας, στην Ελλάδα των νεωτέρων χρόνων.
Η έκδοση διατίθεται από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας