Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση ορισμένων πλευρών (όψεων) του καθημερινού βίου στο Βυζάντιο. Το βιβλίο χωρίζεται σε πολλές επιμέρους ενότητες, με διαφορετικό μεταξύ τους εύρος, οι οποίες πραγματεύονται διάφορες και ενίοτε ετερόκλητες όψεις του καθημερινού βίου στο Βυζάντιο. Στόχος δεν ήταν να αποτελέσει ένα επικαιροποιημένο σύγγραμμα ή έστω τη συνέχεια του μνημειώδους και κοπιαστικού έργου του Φαίδωνα Κουκουλέ (Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός).
Το σύγγραμμα μας φιλοδοξεί να εξετάσει διάφορα επιμέρους θέματα της καθημερινής ζωής τα οποία είναι σχετικά λίγο ή και καθόλου γνωστά ή μελετημένα. Άλλωστε τα θέματα της διατροφής και των επιμέρους προϊόντων έχουν μελετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από τις πρόσφατες εργασίες Ελλήνων και ξένων ερευνητών, στο πλαίσιο συμποσίων με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Στόχος του βιβλίου λοιπόν δεν είναι να πραγματοποιηθεί μια λαογραφική προσέγγιση του καθημερινού βίου στο Βυζάντιο, αλλά να πραγματοποιηθεί η μελέτη των ιδιαίτερων και ελάχιστα γνωστών θεμάτων τόσο στο επίπεδο της μητρόπολης (π.χ. Κωνσταντινούπολη), όσο και στην επαρχία.
Μια άλλη επίσης κατεύθυνση της μελέτης του καθημερινού βίου είναι η προσέγγιση του άλλου, του ξένου, του πρόσφυγα, ή του μετανάστη και ζητήματα που αφορούν στην παρουσία και δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων στο Βυζάντιο. Αντίστοιχα μελετώνται και περιπτώσεις ή και πληθυσμοί Ελλήνων και χριστιανών που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν σε γειτονικές και συχνά ανταγωνιστικές χώρες του Βυζαντίου. Μέσα από τη μελέτη όλων των παραπάνω συνιστωσών καταδεικνύεται και η ώσμωση ανάμεσα στο Βυζάντιο και τους άλλους λαούς, η οποία είναι εμφανής, τόσο στον καθημερινό βίο, όσο και στην τέχνη. Το βιβλίο χωρίζεται σε δέκα, διαφορετικές μεταξύ τους ενότητες, με συμβολές που εντάσσονται στον ιδιαίτερη και ξεχωριστή θεματική της κάθε ενότητας.