Ο συγγραφέας Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ παρουσιάζει ένα νέο τολμηρό έργο που αμφισβητεί πολύχρονες πεποιθήσεις σχετικά με τον κίνδυνο και την ανταμοιβή, την πολιτική και τη θρησκεία, τα χρηματοοικονομικά και την προσωπική ευθύνη.
Στο πλέον προκλητικό και πρακτικό βιβλίο του, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να κατανοούμε τον κόσμο, να πετυχαίνουμε επαγγελματικά, να συμβάλλουμε σε μια δίκαιη κοινωνία και να επηρεάζουμε τους άλλους. Παραθέτοντας παραδείγματα από τον Χαμουραμπί έως τον Σενέκα και από τον γίγαντα Ανταίο μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ δείχνει πώς η προθυμία να αποδέχεται κανείς τους κινδύνους που του αναλογούν αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό των ηρώων, των αγίων και των επιτυχημένων ανθρώπων, απ’ όπου και αν προέρχονται.
«Προσωπικό διακύβευμα» είναι μια έκφραση που ακούμε συχνά, αλλά σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να την εξετάσουμε διεξοδικά. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της διαχείρισης κινδύνων, καθώς και μια εκπληκτικά πλούσια κοσμοθεωρία που, όπως δείχνει ο Ταλέμπ σε αυτό το βιβλίο, αφορά όλες τις πτυχές της ζωής μας.
Ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ αναλάμβανε κινδύνους επί είκοσι ένα χρόνια προτού στραφεί στην έρευνα φιλοσοφικών, μαθηματικών και κυρίως (πολύ) πρακτικών προβλημάτων στο πλαίσιο της θεωρίας πιθανοτήτων. Παρόλο που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στις περιπλανήσεις, διαλογιζόμενος σε διάφορα καφέ ανά τον κόσμο, ο Ταλέμπ είναι διακεκριμένος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Tandon στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τα βιβλία του απαρτίζουν την πολύτομη συλλογή Incerto και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα έξι γλώσσες. Ο Ταλέμπ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από πενήντα επιστημονικά άρθρα υποστηρίζοντας τις ιδέες που αναπτύσσονται στο Incerto, με θέματα που ποικίλλουν από διεθνείς υποθέσεις και διαχείριση κινδύνων έως τη στατιστική φυσική. Χαρακτηρίζεται ως «ένας σπάνιος συνδυασμός θάρρους και πολυμάθειας» και αναγνωρίζεται ως ο πιο σημαντικός στοχαστής της θεωρίας πιθανοτήτων και της αβεβαιότητας. Ο Ταλέμπ ζει κυρίως στη Νέα Υόρκη.
Διατηρώντας πάντα το ίδιο προσιτό και εικονοκλαστικό ύφος, ο Ταλέμπ αμφισβητεί πολύχρονες πεποιθήσεις για τις αξίες όσων ηγούνται στρατιωτικών παρεμβάσεων, πραγματοποιούν οικονομικές επενδύσεις και διαδίδουν θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Μερικές από τις ιδέες του:
- Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί να εστιάζετε στη συμμετρία και τον επιμερισμό κινδύνου. Δεν γίνεται να καρπώνεστε τα κέρδη και να μεταθέτετε τους κινδύνους σε άλλους, όπως κάνουν οι τραπεζίτες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν γίνεται να πλουτίζετε χωρίς να αναλαμβάνετε τους κινδύνους που σας αναλογούν και να πληρώνετε το αντίστοιχο τίμημα. Η επιβολή του προσωπικού διακυβεύματος διορθώνει αυτή την ασυμμετρία καλύτερα από χιλιάδες νόμους και ρυθμίσεις.
- Οι ηθικοί κανόνες δεν είναι καθολικοί. Είστε μέρος μιας ομάδας μεγαλύτερης από εσάς αλλά μικρότερης από την ανθρωπότητα.
- Στον κόσμο κάνουν κουμάντο οι μειοψηφίες, όχι οι πλειοψηφίες. Στον κόσμο δεν κάνει κουμάντο η γενική συναίνεση, αλλά οι αδιάλλακτες μειοψηφίες που επιβάλλουν τις προτιμήσεις και την ηθική τους στους άλλους.
- Μπορεί να είστε διανοούμενος, αλλά να παραμένετε ανόητος. Οι «μορφωμένοι Φιλισταίοι» έχουν πέσει έξω σε όλα, από τον σταλινισμό και το Ιράκ μέχρι τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
- Προσοχή στις περίπλοκες λύσεις (που κάποιος πληρώθηκε για να τις βρει). Μια απλή μπάρα με βάρη μπορεί να χτίσει περισσότερους μυς από τα σύγχρονα ακριβά όργανα γυμναστικής.
Ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ είναι δοκιμιογράφος που ασχολείται κατά βάση με τα προβλήματα της αβεβαιότητας και της γνώσης. Ειδικευόμενος στους κινδύνους απρόβλεπτων σπάνιων γεγονότων («μαύρων κύκνων») εργάστηκε σε ανώτερες θέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο πριν ιδρύσει την Empirica LLC, χρηματιστηριακή εταιρεία και εργαστήριο ερευνών για τον κίνδυνο. Ο Ταλέμπ επίσης διδάσκει στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών Courant του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.