Ημερολόγιο 1919-1920
(φαίνεται πως εχτύπησαν τον Ίωνα)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-306-4
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 11/2020
2η έκδ. || Πλήρης
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 13.78 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 382 γρ., 248 σελ.
Περιγραφή

 Από την αρχή ως το τέλος του ημερολογίου ο Φίλιππος παρακολουθεί από κοντά τους καλλιτέχνες της εποχής του. Έτσι, μ` εξαιρετική ευστοχία και καλλιτεχνικό αισθητήριο αναφέρεται στα έργα των ζωγράφων Θωμόπουλου, Οθωναίου, Λύτρα και Παρθένη (που τον ξεχωρίζει από τους άλλους), στους μουσικούς Δημήτρη Μητρόπουλο, βαρύτονο Κορωνάκη, τενόρο Οδυσσέα Λάππα, αλλά και στους ηθοποιούς Μαρίκα Κοτοπούλη και Ελπίδα Καλογεροπούλου. [...]

Αναφέρεται ακόμη στην γλωσσοεκπαιδευτική επανάσταση, κι ιδιαίτερα στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Κατά τη γνώμη του δεν έπρεπε η μεταρρύθμιση αυτή να επιβληθεί απότομα, διότι θα προκαλούσε μεγάλη κοινωνική αντίδραση, αφού ο κόσμος εμπιστευόταν ακόμη τη λόγια παράδοση. Πίστευε ότι η γλώσσα και η εκπαίδευση ήταν κοινό κτήμα του έθνους (του δημιουργού της γλώσσας) και ότι μόνο με τη θέλησή του θα έπρεπε να γίνει η μεταρρύθμιση. Επιθυμούσε να ιδρυθεί στην Αθήνα, ή στην Πόλη, μια επιστημονική και πολιτική ακαδημία Ανατολικών ερευνών.

Σημειώνει τέλος και την ίδρυση του Ελληνικού Ωδείου από τον Κωνσταντίνο Ψάχο και την Εύα Σικελιανού και ενθουσιάζεται για το ζωηρό ενδιαφέρον που δείχνουν για τη διδασκαλία της βυζαντινής εκκλησιαστικής και γενικότερα της ανατολικής μουσικής.

Αγνή Σταυρίδη - Μάρκος Φ. Δραγούμης

9 Αυγούστου

Λάβαμε τηλεγράφημα από το σπίτι να μην τύχη να επιστρέψω κι ότι όλοι είναι καλά. Ελάβαμε και δελτάρια της μαμάς της ημέρας εκείνης (Παρασκευή, 31 Ιουλίου) όπου φαίνεται ήσυχη και ανύποπτη για την καταστροφή που έμελλε να την κεραυνώση το ίδιο απόγευμα. Αληθινό μαρτύριο μου είναι να διαβάζω το άγιο γράψιμό της. Οι δυο πρώτες ημέρες μετά την είδηση ήταν οι τρομερώτερες της ζωής μου, γιατί με είχε κυριεύσει τέτοια απελπισία και αποθάρρυνση, αν και πάλεβα με όλες τις δυνάμεις μου εναντίον της. Πότε θα μάθωμε τι ακριβώς συνέβη και όλη την αλήθεια για όλους; […] Τι θα έκανα αν ήμουν εκεί; Τουλάχιστον θα ήμουν κοντά στον Ίωνα σκοτωμένο, τουλάχιστον θα θέρμαινα με τη νεανική στοργή μου τους γέροντες γονείς μου. Θα μ’ έβαζαν φυλακή; Τουλάχιστον θα προσπαθούσα να δώσω θάρρος στους αθώους που θα υποφέρουν τώρα στη φυλακή. Θα προσπαθούσα τουλάχιστον. Ενώ εδώ είμαι άχρηστος.


Add: 2020-11-25 11:59:42 - Upd: 2023-07-14 18:16:18