Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται διεξοδικά όλα τα απαραίτητα βήματα για την επιτυχή διοίκηση ενός έργου.
Αναλύεται η ουσία της διοίκησης κάθε είδους έργων, καθώς και οι εξειδικευμένες τεχνικές και γνώσεις που απαιτούνται για την επιλογή, τον σχεδιασμό, την έναρξη, την εκτέλεση και την αξιολόγησή τους. Η προσέγγιση που ακολουθείται εξετάζει τη διοίκηση έργου από την προοπτική των ζητημάτων τα οποία θα αντιμετωπίσει ο διαχειριστής έργου, τόσο χρονολογικά, κατά τη διάρκεια του «κύκλου ζωής» του έργου, όσο και πρακτικά, υπό την έννοια του τι χρειάζεται να γνωρίζει ο διαχειριστής έργου και γιατί. Με αυτή την προσέγγιση, οι μελλοντικοί διαχειριστές έργων όχι μόνο θα κατανοήσουν τις συμπεριφορές, τα εργαλεία και τα θέματα της διοίκησης έργων, αλλά και θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν ή να τροποποιούν τις εν λόγω συμπεριφορές και τα εργαλεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε έργου.
Επίσης, συζητούνται οι απαιτήσεις που βαρύνουν του διαχειριστή του έργου καθώς και η φύση της αλληλεπίδρασής του με τον υπόλοιπο οργανισμό. Ακόμη, το βιβλίο καλύπτει τα δύσκολα προβλήματα που σχετίζονται με τη διεξαγωγή έργων που χρησιμοποιούν ανθρώπους και οργανισμούς με διαφορετικές κουλτούρες. Τέλος, καλύπτει θέματα που εγείρονται αφού ληφθεί η απόφαση για τον τερματισμό ενός έργου.
Το βιβλίο προορίζεται για τη διδασκαλία της διαχείρισης έργων σε προπτυχιακό ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και για τωρινούς και μελλοντικούς διαχειριστές έργων. Επειδή ο σκοπός του είναι κυρίως διδακτικός, έχει συμπεριληφθεί πλήθος παιδαγωγικών βοηθημάτων, όπως περιλήψεις κεφαλαίων και γλωσσάρια που περιλαμβάνουν βασικούς όρους και έννοιες, ερωτήσεις ανασκόπησης και προβλήματα που αφορούν την ύλη του κεφαλαίου, καθώς και μελέτες περίπτωσης.