Στην πρώτη εκδοτική του απόπειρα ο Χριστόφορος Πολλάτος μας είχε ξεναγήσει με τον δικό του τρόπο σ` έναν κόσμο πολιτισμικά αλλιώτικο από τον δικό μας, έστω κι αν η χρονική στιγμή της ξενάγησής του ήταν κοντινή: Η Ιαπωνία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η αφορμή για να γνωρίσουμε, μέσα από μια ανθρώπινη ιστορία, την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων της Άπω Ανατολής.
Και το δεύτερο ταξίδι του Χριστόφορου είναι ακόμα πιο μακρινό στον χρόνο, αλλά στον χώρο απλώς περνάει στις απέναντι, τις αφρικανικές, όχθες της Μεσογείου. Στη γη του Νείλου, την Αίγυπτο, κοιτίδα ενός μεγάλου πολιτισμού της Ανατολής, τόσο κοντινού αλλά και τόσο μακρινού από τον δικό μας.
Ο κόσμος μας, για να είμαστε ακριβείς, ο δυτικός κόσμος, είναι φτιαγμένος στα μέτρα της ελληνικής σκέψης. Δομημένος στον ορθό λόγο, σε αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία. Μα στο διάβα της ιστορίας υπήρξαν κι άλλοι πολιτισμοί, όπως ο αιγυπτιακός, που για να τους καταλάβει κανείς, και να κατανοήσει επίσης τα χνάρια που άφησαν στον σημερινό κόσμο, πρέπει να τους ζυγίσει με άλλα μέτρα και σταθμά από τα δικά μας.
Άλλη κοσμοθεωρία, άλλος τρόπος σκέψης, άλλη μεταφυσική, άλλη σχέση με το θείο και τη φύση. Άλλα μεγέθη πλούτου, δύναμης, εξουσίας. Γοητευμένος και από την Αίγυπτο ο συγγραφέας νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί μας τη δική του ματιά πάνω σ` αυτήν, πάλι μέσα από μια σειρά ιστορικών στιγμών που εκτυλίσσονται γύρω απ` τις όχθες του Νείλου.
Όπως συνέβη και στο πρώτο του βιβλίο, ο Χριστόφορος Πολλάτος προσπαθεί να μας δείξει με εύληπτο τρόπο εκείνη την άλλη οπτική πάνω στον κόσμο και στη ζωή, που σήμερα μπορεί να μας φαίνεται παράξενη, ωστόσο καθόρισε τις ζωές και τις τύχες των ανθρώπων για πολλούς αιώνες.
Ο Νείλος είναι λοιπόν, ο προορισμός. Ή, μάλλον, το ταξίδι. Καλή σας ανάγνωση.