Το βιβλίο Συστήματα υπολογιστών: Μια προσέγγιση από την πλευρά του προγραμματιστή εισάγει τους αναγνώστες στις σημαντικές και διαχρονικές έννοιες στις οποίες βασίζονται τα υπολογιστικά συστήματα, δείχνοντας με τι τρόπο αυτές οι έννοιες επηρεάζουν την ορθότητα, την απόδοση και τη χρηστικότητα των προγραμμάτων. Τα περισσότερα βιβλία για συστήματα υπολογιστών είναι γραμμένα με την οπτική του κατασκευαστή, περιγράφοντας τον τρόπο υλοποίησης του υλικού ή του λογισμικού του συστήματος. Αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο με την οπτική του προγραμματιστή, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν για ένα σύστημα ώστε να γράψουν καλύτερα προγράμματα.
Η πρακτική προσέγγιση του βιβλίου –στο οποίο περιλαμβάνονται εκατοντάδες ασκήσεις και προβλήματα θα διευκολύνει τους φοιτητές να κατανοήσουν τι συμβαίνει στα ενδότερα των σύγχρονων υπολογιστών και να προετοιμαστούν για πιο προχωρημένες σειρές μαθημάτων σε θέματα υπολογιστικών συστημάτων, όπως οι μεταγλωττιστές, η αρχιτεκτονική υπολογιστών, τα λειτουργικά συστήματα, και η δικτύωση.
Εκτενές συνοδευτικό υλικό για το βιβλίο παρέχεται (στα Αγγλικά) στον ιστότοπο http://csapp.cs.cmu.edu/
Περιεχόμενα:
- Μια περιήγηση στα συστήματα υπολογιστών Μέρος Ι: Δομή και εκτέλεση προγράμματος: Αναπαράσταση και χειρισμός πληροφοριών
- Αναπαράσταση προγραμμάτων σε επίπεδο μηχανής
- Αρχιτεκτονική επεξεργαστών
- Βελτιστοποίηση της απόδοσης των προγραμμάτων
- Η ιεραρχία της μνήμης Μέρος ΙΙ: Εκτέλεση προγραμμάτων σε ένα σύστημα: Σύνδεση
- Έκτακτη ροή ελέγχου
- Εικονική μνήμη Μέρος ΙΙΙ: Αλληλεπίδραση και επικοινωνία των προγραμμάτων: Ε/Ε σε επίπεδο συστήματος
- Προγραμματισμός δικτύου
- Ταυτόχρονος προγραμματισμός Παράρτημα Α Χειρισμός σφαλμάτων
Ο Randal E. Bryant είναι Καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για περίπου 40 χρόνια. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 τεχνικά άρθρα και τα αποτελέσματα των ερευνών του χρησιμοποιούνται από μεγάλους κατασκευαστές υπολογιστών, μεταξύ των οποίων οι Intel, IBM, Fujitsu, και Microsoft. Έχει βραβευθεί για το ερευνητικό του έργο από την Association for Computer Machinery (ACM) και το Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), των οποίων είναι ενεργό μέλος.
Ο David R. O’Hallaron είναι Καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνολογίας των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και διδάσκει συστήματα υπολογιστών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για 20 χρόνια. Το 2004 του απονεμήθηκε το βραβείο Herbert Simon Award for Teaching Excellence από τη Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών του CMU και τo 2003, ως μέλος της ομάδας Quake, τιμήθηκε με το βραβείο Gordon Bell Prize, το κορυφαίο διεθνές βραβείο στην υπολογιστική υψηλής απόδοσης.