Στα λήµµατα του ανά χείρας τόµου παρουσιάζονται πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σηµερινή κοινωνική και πολιτισµική ταυτότητά της. Η έρευνα καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωµανούς, στις αρχές του δέκατου πέµπτου αιώνα, έως τις µέρες µας. Για τη σύνταξη των ληµµάτων αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό, όπως εγκυκλοπαίδειες, άρθρα εφηµερίδων και περιοδικών, µονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, ενώ πραγµατοποιήθηκαν επαφές µε συγγενείς για να συλλεχθούν αδηµοσίευτες πληροφορίες από δυσπρόσιτες πηγές. Έτσι η θεσσαλική ιστορία αναδεικνύεται µέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά των πρωταγωνιστών του ιστορικού γίγνεσθαι.
Ύστερα από πολυετή εργασία του, ο διδάκτωρ Οικονοµικής Ιστορίας Αντώνης Α. Αντωνίου µας προσφέρει ένα µεγαλόπνοο έργο στο οποίο µας δίνονται µε µεγάλη πληρότητα σηµαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία της Θεσσαλίας.
Η δηµιουργία ενός βιογραφικού λεξικού σε περιφερειακό επίπεδο µας δίνει το πλεονέκτηµα της καταγραφής ενός µεγάλου συνόλου ανθρώπων, η εκτεταµένη παρουσία των οποίων στα λήµµατα του λεξικού αναδεικνύει τα ιδεολογικά ρεύµατα και τις πολιτισµικές αξίες. Πρόκειται για µια πρακτική, η οποία καµία σχέση δεν έχει µε τις αυτοβιογραφίες και τις περίλαµπρες κατά παραγγελία βιογραφίες. Ο ιστορικός καταγράφοντας ένα µεγάλο σύνολο ατοµικών πορειών ζωής πετυχαίνει να διαχύσει την ιστορική γνώση και να την κάνει προσβάσιµη σε ένα ευρύ κοινό. Εντάξαµε το έργο µας σε µια προσπάθεια για αυτογνωσία και πίσω από τα πρόσωπα προσπαθήσαµε να εστιάσουµε στο ιστορικό γεγονός, να υπηρετήσουµε τη διερεύνηση του ιστορικού περιβάλλοντος.