Το παρόν έργο συμβάλλει στην κατανόηση της διαδικασίας διαμόρφωσης και του τρόπου υλοποίησης της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΤΕΠ) από το 2002 και μετά, υπό τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Διερευνά τον ρόλο της θεωρίας του Στρατηγικού Βάθους του Αχμέτ Νταβούτογλου στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, εξετάζει πώς η εξωτερική πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιδρά επί της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αποτιμά την υλοποίησή της σε μια περίοδο με ιδιαίτερα έντονες και πρωτοφανείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός μιας νέας μεθοδολογικής προσέγγισης η οποία γεφυρώνει το πεδίο των στρατηγικών μελετών με αυτό της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους.
Περιγράφεται βήμα προς βήμα η διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους (Τουρκίας) μέσα από τις αλληλεπιδράσεις συστημικών και εσωτερικών παραγόντων. Δίχως δυσνόητες ορολογίες, το παρόν βιβλίο απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες αναλυτές και διαμορφωτές της πολιτικής όσο και σε μη εξειδικευμένους αναγνώστες που επιθυμούν να κατανοήσουν γιατί ενεργεί όπως ενεργεί η γειτονική χώρα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ ΣΗΜΕΊΩΜΑ
Ο Βασίλης Αρσονιάδης σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα την Πολιτική Επιστήμη στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με άριστα και είναι διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης (με άριστα). Υπήρξε επικεφαλής ομάδας επιχειρησιακής σχεδίασης του Συμμαχικού Στρατηγείου Ταχείας Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ, μέντορας σε θέματα επιχειρησιακής σχεδίασης στην Ακαδημία Άμυνας (Defence Academy) του Ηνωμένου Βασιλείου, αναλυτής πληροφοριών και επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πληροφοριών του Νατοϊκού στρατηγείου (KFOR) στο Κόσοβο. Είναι επικεφαλής αναλυτής πληροφοριών του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας.