Αναγκαίο εφόδιο του σημερινού ανθρώπου είναι η προσαρμογή σε διαρκείς και συχνά αιφνίδιες μεταβολές: από το μόνιμο στο εφήμερο, από το προσδοκώμενο στο απροσδόκητο, από το απώτατο στο εγγύτατο, από το προγραμματικό στο τυχαίο. Όλα αυτά σωρεύονται σ` έναν άξονα κοινωνικής ζωτικότητας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ένας παγκόσμιος τεχνικός πολιτισμός -ό,τι στο παρόν βιβλίο περιγράφεται με τον όρο «κοσμοπολιτισμός».
Σκοπός του παρόντος βιβλίου δεν είναι η ανάλυση δομών που προωθούν τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» αλλά η κατανόηση της νέας σχέσης έξεων, τεχνολογίας και εξατομίκευσης, μια κατάσταση που ο συγγραφέας ονομάζει διασκέδαση και η οποία δεν αφορά τον αρχαίο «περισπασμό», τη ρέμβη του νου, αλλά τη συγχρονισμένη εξωτερίκευση και εσωτερίκευση της σκέψης στις επικοινωνιακές έξεις.
Στο βιβλίο επιχειρείται μια ανάλυση της διασκέδασης, η οποία δείχνει με σαφήνεια πώς η πολιτισμική και τεχνολογική αλλαγή εγκαθίστανται σε απτές βιωματικές ακολουθίες, που οδηγούν στην απομάκρυνση των προγενέστερων μορφών κουλτούρας και στην επικράτηση του κοσμοπολιτισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)