Εθνικό Κράτος και Δημοκρατία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6804-48-9
Λόγχη, Αθήνα, 6/2017
Ελληνική, Νέα
€ 10.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
21 x 14 εκ, 152 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Πρόκειται για μία μελέτη που περιλαμβάνει κριτικά κείμενα απέναντι στις δομές του κοινοβουλευτικού καθεστώτος και του πολιτικού βίου καθώς και κείμενα που αναλύουν τις ιδεολογικές αρχές του Εθνικού Κράτους και της ιδεολογίας του Εθνικισμού.
Περιγραφή

Πρόκειται για μία μελέτη που περιλαμβάνει κριτικά κείμενα απέναντι στις δομές του κοινοβουλευτικού καθεστώτος και του πολιτικού βίου καθώς και κείμενα που αναλύουν τις ιδεολογικές αρχές του Εθνικού Κράτους και της ιδεολογίας του Εθνικισμού.
Όπως περιγράφεται στον πρόλογο του βιβλίου: «Σκοπός μας λοιπόν είναι να αποκτήσουν οι Έλληνες εκείνες τις πολιτικές γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να γίνουν ολοκληρωμένοι πολίτες, ώστε να γνωρίζουν πως θα πρέπει να διοικούν και να διοικούνται, σύμφωνα με τις αρχές του δικαίου. Να είναι σε θέση να γνωρίζουν και να απορρίπτουν εκείνους, που προσπαθούν να τους παρασύρουν σε θέσεις οι οποίες είναι αντίθετες με τα εθνικά ιδεώδη».
Ο άξονας του βιβλίου αναπτύσσεται γύρω από το αντιθετικό ζεύγος Εθνικό Κράτος- Δημοκρατία: «Πρέπει επιτέλους να μάθουν οι Έλληνες τι είναι Δημοκρατία και πως λειτουργεί. Τι είναι το Εθνικό Κράτος τι επιδιώκει και ποια είναι η δυναμική του. Πρέπει να γνωρίζουν όλα τα θετικά ή αρνητικά στοιχεία, όταν ένα πολιτικό καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία. Ακόμη πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν, και πως ένα καθεστώς μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πρέπει να γνωρίζουν πως πρέπει να κυβερνώνται οι πολίτες. Να μη κοιμόνται τον ύπνο των μακάρων δίχως να αντιδρούν, αλλά να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση. Όλα τα καθεστώτα είναι καλά όταν ωφελούν τους πολίτες και κακά όταν τους βλάπτουν».
Ως προς το σκέλος της Δημοκρατίας αναλύονται τα εξής: «Ξεκινούμε  στο πρώτο μέρος του βιβλίου με τη Δημοκρατία διότι όπως λέγουν όσοι την υποστηρίζουν έχει ως βάση την ισότητα. Είναι αληθής η θέση αυτή; Απαντούμε στο ερώτημα γιατί η δημοκρατία δεν είναι ιδεολογία και τι λέγουν επιφανείς δημοκράτες γι’ αυτήν.
Ο ρόλος των κοινοβουλευτικών πολιτικών. Τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι βουλευτές για να παρασύρουν τους πολίτες και τι λέγουν επώνυμοι πολιτικοί και διανοούμενοι για τη δημοκρατία. Δημαγωγία και δημαγωγοί, ένα προνόμιο της δημοκρατίας αλλά και για ποιους λόγους η δημαγωγία ευτελίζει την πολιτική. Ρίχνουμε φως εις το σκότος της δημοκρατίας». «Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στο Εθνικό κράτος και τι επιδιώκει ως πολιτικό καθεστώς. Ποιο είναι το καθήκον και η αποστολή του Έθνους και πως είναι η διακυβέρνηση του; Ακολουθεί τι είναι εθνικισμός και τι εθνική συνείδηση και πώς η εθνικιστική ιδεολογία διαχωρίζεται από την αστική.
Ακόμα, Εθνικισμός και οικονομία, η ώρα των Εκλεκτών και πως αναδεικνύονται, το Εθνικό κράτος εναντίον εθνικομηδενιστικού οικουμενισμού, η ελευθερία ως καθήκον προς τους πολίτες του Εθνικού κράτους και η Ελληνική νεολαία σαν μελλοντικός οδηγός τους Έθνους.