Η Φλώρινα πρωτοπορεί…
Ήταν Οκτώβριος του 1986 όταν στην ακριτική Φλώρινα γεννήθηκε μία μοναδική ιδέα. Ποια ήταν αυτή; Μα να μάθουν τα παιδιά τα μυστικά της ενημέρωσης… Στο 1ο τότε Πειραματικό Δημοτικό, ένα σχολείο με μεγάλη ιστορία, ο διευθυντής, κ. Απόστολος Τσιουμήτας αποφάσισε να εφαρμόσει μία καινοτόμα μέθοδο, να δώσει στους μαθητές του τη δυνατότητα να έχουν τη δική τους σχολική εφημερίδα, όπου θα έγραφαν τα κείμενά τους, θα ασκούσαν τα ταλέντα τους, θα ενημέρωναν για τις δράσεις του σχολείου και γενικά θα είχαν τη δυνατότητα να γίνουν μικροί δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι και να εκφραστούν οι ίδιοι με το δικό τους μέσο.
Η προσπάθεια είχε ρίσκο και ήθελε πολλή δουλειά από όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το όραμα, όμως, η αγάπη για τα παιδιά, για την ενημέρωση και τη Φλώρινα έδωσε στους εκπαιδευτικούς τη δύναμη και στους μαθητές την έμπνευση. Η μικρή και ακριτική Φλώρινα, λοιπόν, έχει ένα ακόμη στολίδι, εκτός από τα καταπράσινα βουνά της, εκτός από τους τόσους καλλιτέχνες της και τα γραφικά της σοκάκια, έχει να δείξει και την αγάπη των Φλωρινιωτών για την εκπαίδευση, την παιδεία και την ελευθεροτυπία. Γιατί, ποιος θα αμφισβητήσει ότι μία τέτοια προσπάθεια, με τα θετικά και τα αρνητικά της, δεν ήταν πρωτοπόρα και δημοκρατική; Οι μαθητές έχουν φωνή.
Και δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά συμβαίνουν στη Φλώρινα, πόλη που έθρεψε γενιές και γενιές εκπαιδευτικών, με την Παιδαγωγική Σχολή της, που όχι άδικα, αντικειμενικά και άξια έχει τον τίτλο μίας από τις καλύτερες παιδαγωγικές σχολές στην Ελλάδα. Στο σχολείο που έδρευε κάποτε και η Παιδαγωγική Σχολή, γεννήθηκαν τα «Φτερουγίσματα», και για περίπου 30 χρόνια τώρα η εφημερίδα αυτή έχει γίνει συντροφιά μικρών και μεγάλων.
Τα «Φτερουγίσματα», έμπνευση του Απόστολου Τσιουμήτα, που έλεγε ότι όπως τα μικρά πουλιά κάνουν τις πρώτες προσπάθειες να φτερουγίσουν στον ουρανό και να γνωρίσουν τον κόσμο, έτσι και τα μικρά παιδιά θέλουν να πετάξουν και να μάθουν στο ξεκίνημα της ζωής τους… Οι δάσκαλοι είναι οι αρωγοί, οι υποστηρικτές! Και πράγματι, σημαντικός ο εμπνευστής των «Φτερουγισμάτων», αλλά άξιοι και εργατικοί και οι συνεχιστές του, οι εκπαιδευτικοί που τριάντα χρόνια τώρα κρατούν ζωντανά τα «Φτερουγίσματα».
Η Φλώρινα, λοιπόν, έμπρακτα δείχνει ότι είναι μία πόλη δασκάλων, μία πόλη που έχει ψηλά την εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο η καταγραφή και η ύπαρξη ενός συγγράμματος για την ιστορία των «Φτερουγισμάτων» είναι πολύ σημαντική, καθώς αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής ιστορίας της πόλης μας, που έχει ακόμα όμως να γράψει πολλά.