Μέσα από το αρχείο του παππού του Ενίς Μπέη, ο συγγραφέας Ενίς Τούλτσα, ανατρέχει στη φιλία αλλά και στην έχθρα των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι ο συγγραφέας, με διδακτορική διατριβή "Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας την περίοδο 1928 - 1945", έχει τιμηθεί με έπαινο από το Ίδρυμα Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, ενώ ο παππούς του είχε διατελέσει σε δύο περιόδους πρέσβης στην Αθήνα.
Η ιστορία ξεκινάει το 1929 όταν ο Ενίς Άκαϊγεκν, αλλιώς Ενίς Μπέη, διορίζεται για πρώτη φορά πρέσβης στην Αθήνα. Η δεύτερη θητεία, λόγω της γερμανικής Κατοχής, ολοκληρώνεται στην Αίγυπτο, ενώπιον της εξόριστης ελληνικής Κυβέρνησης στο Κάιρο, προσφέροντας πολλές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό, που τον ξεχώριζε και τον εκτιμούσε. Όσο για τους δύο ηγέτες, τους οποίους έφερε συχνά σε επαφή "Ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Βενιζέλος, αναμφίβολα, είναι δύο ηγέτες που άφησαν τη σφραγίδα τους στα Βαλκάνια στις αρχές του εικοστού αιώνα", θα γράψει ο συγγραφέας. Στοιχεία άγνωστα, όπως το γεγονός ότι λόγω έλλειψης ελληνικής πρεσβείας και προξενείου στην Τεχεράνη, τα ελληνικά συμφέροντα προστατεύονταν από τα τουρκικά, έρχονται στο φως με γλαφυρό τρόπο.
Ένα βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που δείχνει τις πολιτικές επιλογές σε μια μεγάλη και σημαντική ιστορική περίοδο μέσα από τη ματιά ενός Τούρκου διπλωμάτη, που παρακολούθησε τα γεγονότα από κοντά.
Στα παραρτήματα περιέχονται οι συνθήκες ουδετερότητας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες.
Οι εκδόσεις Iasonbooks, που στόχο έχουν να προσφέρουν στον αναγνώστη νέα και ποιοτικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ξεχωριστών συγγραφέων της τουρκικής λογοτεχνίας, απλώνοντας ένα χέρι λογοτεχνικής φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, με το βιβλίο "ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΤΑΤΟΥΡΚ και ο πρέσβης ΕΝΙΣ ΜΠΕΗ" μας ενημερώσουν για μια διπλωματική φιλία.