Η φυσιογνωμία ενός φιλοσόφου διαμορφώνεται με το έργο του. Τα πορτρέτα που προσφέρει ο Αντώνης Χατζημωυσής αποδίδουν τα χαρακτηριστικά τού κάθε φιλοσόφου μέσα από τη σκιαγράφηση των κειμένων του. Το βιβλίο διαφέρει από παραδοσιακές επισκοπήσεις της φιλοσοφίας, καθώς εστιάζει στο παρόν: όλα τα κείμενα του τόμου αφορούν ιδέες που προτείνονται, αναπτύσσονται και κρίνονται από διανοητές των ημερών μας. Η συλλογή παρουσιάζει κάποιους από τους σημαντικότερους αναλυτικούς φιλοσόφους της εποχής μας (Saul Kripke, John Mackie, Thomas Nagel, Simon Blackburn, Bernard Williams, John McDowell, J. David Velleman, Kwame Anthony Appiah, Alain de Botton), εξοικειώνοντας το μη ειδικό κοινό με την τρέχουσα συζήτηση για ζητήματα όπως η ταυτότητα, η δυνατότητα εύρεσης της αλήθειας, η σημασία της ισότητας, το πρόταγμα της αυτονομίας και η εγκυρότητα των πολιτικών, ηθικών και αισθητικών κρίσεων. Τα κείμενα του τόμου καταγράφουν τα σημεία συνάντησης, μα και τον βαθμό απόκλισης της πειραματικής προσέγγισης του συγγραφέα, με την ολοκληρωμένη κατάθεση ενός φιλοσοφικού έργου. Ο χαρακτήρας τού κάθε κεφαλαίου είναι, ως εκ τούτου, διττός: αφενός εισαγωγικός, αφετέρου απορητικός. Προσδοκία κάθε δοκιμίου είναι να ξεκλειδώσει κάποια απαιτητικά κείμενα στο ευρύ κοινό, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τα σύγχρονα φιλοσοφικά έργα με νέες, δημιουργικές αναγνώσεις.
***
Ο Αντώνης Χατζημωυσής γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Δίδαξε φιλοσοφία στο University College London, το University of Manchester και το Massachusetts Institute of Technology. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Τακτικός Επισκέπτης Καθηγητής στο Manchester Business School.
Έργα του: Philosophy and the Emotions (Cambridge University Press, 2003), Self-Knowledge (Oxford University Press, 2011), The Philosophy of Sartre (Routledge, 2013), Οφόβος(Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2014).