Υπό το πνεύμα της καταπολέμησης της αμάθειας, ως βασικής αιτίας της ακρισίας, συνεγράφη η παρούσα ερευνητική εργασία, όχι διότι είναι εφικτή η μεταβολή..., αλλά για να υφίσταται η δυνατότητα διατήρησης της νόησης εν καιρώ ... για όσους τίμιους νοούν και υφίστανται το πρόβλημα.
Ο Trelawny γράφει μετά το ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου: «Η Ελληνική Επανάσταση άρχισε από σκλάβους. Όσοι μπόρεσαν να επιβιώσουν θα είναι σκλάβοι βυθισμένοι σε ποταπή και αιώνια δουλεία», (1826). «Ὁ Ἑλληνισμός τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, τό Ἑλληνικόν Κράτος, ἀλλά καί σύμπαν τό Ἑλληνικόν Ἔθνος κατεβαίνει πλέον εἰς τόν Ἄδην, ἀπό τοῦ ὁποίου καμμία πλέον δύναμις δέν θα δυνηθῇ νά τό ἀναβιβάσῃ καί νά τό σώσῃ» γράφει ο άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης (25.8.1922).
Δια την κατανόηση των αναφερομένων και του πονήματος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναφορά του Δημόκριτου «ἡ φύσις καὶ ἡ διδαχή παραπλήσιόν ἐστι. καὶ γὰρ ἡ διδαχὴ μεταρυσμοῖ τὸν ἄνθρωπον, μεταρυσμοῦσα δὲ φυσιοποιεῖ». Η φύση είναι βλογημένη και η Μηλιά είναι ένα από τα δένδρα που μας δίνει νοήματα κατανόησης της φαύλης και ... πολιτικής των εξουσιών του προτεκτοράτου, οι οποίες είναι φυσικό να επιβιώνουν, όχι ως εκ «θαύματος» ως συνήθως αυτοαναφέρουν αλλά εκ δομής... και ληστεύοντας τον τίμιο πολίτη.(12.01.2017).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΙΚΑ
η Μηλιά
Το δέντρο.
Το μήλο της Εύας
Η Μήλος.
Το μήλο της Έριδος.
Τα μήλα της Αταλάντης.
Τα μήλα των Εσπερίδων.
Το χρυσόν μήλον της Κασσίας.
Το μήλο του Θεοδόσιου.
Το μήλο του Νεύτωνα.
Το μήλο της Χιονάτης.
Η Μηλιά του Ροΐδη.
Η Μηλιά του Κόντογλου
Η κόκκινη Μηλιά.
Το μήλο της Apple.
Ήθη και Παραδόσεις
Μηλιά και Άσματα
Μηλιά και Δημώδη
Παροιμίες και Αναφορές
Οικισμοί
1. Μηλάκι Ευβοίας., 2. Μηλάταις Άρτης., 3. Μηλέα Χανίων.,4. Μηλέα Πιερίας.,..., 58. Αχλαδομηλιές Δράμας.
Σημειώσεις
1. Μηλωτή. 2. Ο απαγορευμένος καρπός 3. Αλήθειες και Γνώση. Κασσιανή
4. Αδάμ και μηλιά. 5. Εσπερία. 6. Μητριά, Μάνα και Μήλο. 7. Ορεινά μήλα. 8. Μηλίτης Οίνος. 9. Μήλο και διαπαιδαγώγηση. 10. Μηλιά και οικισμοί.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ-ΚΑΤΗΓΟΡΩ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ