Γιατί πρέπει να αγωνιζόμαστε κατά των ανισοτήτων;
Επιστημονική επιμέλεια: Στυλιανού, Άρης Ι.
Επιμέλεια κειμένου: Μαραγκάκη, Άννα || Τζαννετάκη, Δαρεία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-484-9
Πόλις, Αθήνα, 9/2015
Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 160 σελ.
Γαλλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Ζούμε άραγε το τέλος της εποχής της κοινωνικής δικαιοσύνης; Είναι άραγε τόσο αντιπαραγωγικό να ζητήσουμε από αυτούς που συσσώρευσαν πλούτο να πληρώσουν για εκείνους που στερούνται τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους; Πώς να αποδείξουμε την αναγκαιότητα της αναδιανομής του πλούτου σ’ έναν κόσμο όπου ορισμένοι κατορθώνουν να πετύχουν βασιζόμενοι μόνο στις προσπάθειές τους, ενώ άλλοι αποτυγχάνουν εξαιτίας της απρονοησίας τους; Γιατί να έχουμε την απαίτηση να περιορίσουμε το δικαίωμα της απόλαυσης των αγαθών που χάρη στην τύχη ή στις ικανότητές μας αποκτήσαμε; Γιατί, με άλλα λόγια, πρέπει να αγωνιζόμαστε κατά των ανισοτήτων;

* * *

Ο Ζαν-Φαμπιέν Σπιτς γεννήθηκε το 1952. Απόφοιτος της École normale supérieure, agrégé και διδάκτωρ της φιλοσοφίας, είναι καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

                Τα μαθήματα και οι δημοσιεύσεις του έχουν ως αντικείμενο τη θεωρία της δημοκρατίας, τις θεωρίες της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων, την κοινοτιστική και ρεπουμπλικανική κριτική στον φιλελευθερισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, τον σύγχρονο ρεπουμπλικανισμό και την ιστορία της πολιτικής σκέψης.

                Έχει μεταφράσει ή επιμεληθεί έργα των John Locke, Γουλιέλμου του Όκαμ, Ronald Dworkin, Louis Blanc, Imre Lakatos, Bruce Ackerman, Michael Sandel και Philip Pettit.

                Άλλα βιβλία του:

  • L’ amour de l’égalité: essai sur la critique de l’égalitarisme républicain en France, 1770-1830
  • John Locke et les fondements de la liberté moderne
  • Le moment républicain en France
  • Philip Pettit, le republicanisme
  • Le Mythe de l’impartialité. Les mutations du concept de liberté inidviduelle dans la culture politique américaine 1870-1940
  • L’oeuvre de Jean-Jacques Rousseau. Les fondements d’un système