Λογιστική Θεωρία (τόμοι: Α΄, Β΄& Γ΄)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6674-91-4
Σύγχρονη Εκδοτική, Αθήνα, 5/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 42.40 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 664 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το έργο αυτό αναφέρεται σε προχωρημένη θεώρηση της λογιστικής και δη στη μεθοδολογία της και την επιστημολογική της ανάλυση, με αναφορές σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς της λογιστικής.
Περιγραφή

Πρόλογος

 Η εργασία μου αυτή αποσκοπεί στη μύηση όσων εξειδικεύονται στη λογιστική σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις ελληνικές σχολές ανώτατης οικονομικής εκπαίδευσης, στη σύγχρονη θεωρητική δομή της λογιστικής. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει ανάλογο εγχείρημα στην ελληνική γλώσσα, ενώ ουδόλως διδάσκεται η θεωρητική υποδομή της λογιστικής στα προπτυχιακά προγράμματα των τμημάτων λογιστικής ως ξεχωριστό (αυτοτελές) μάθημα.

Στόχος λοιπόν αυτού του έργου μου, το οποίο είναι προϊόν πολυετούς και επίμονης αναζήτησης, συλλογής, μελέτης και, προ παντός, επιλογής επιστημονικών πηγών, τελεί η κάλυψη αυτού του κενού στην ελληνική λογιστική βιβλιογραφία – αρθρογραφία.

Ευσεβής επίσης πόθος μου είναι όπως αυτό το κείμενο κάνει τους ασχολούμενους επιστημονικά με τη λογιστική να τη δουν πέρα από την τεχνική και νομοθετική πλευρά της ως μία σύγχρονη επιστήμη με πολλαπλές δυνατότητες και μεγάλη χρησιμότητα: Με άλλα λόγια, να την αγαπήσουν.

Το έργο μου αυτό αναφέρεται σε προχωρημένη θεώρηση της λογιστικής και δη στη μεθοδολογία της και την επιστημολογική της ανάλυση, με αναφορές σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς της λογιστικής, τις οποίες πυκνά-συχνά παραθέτω όπως είναι στο πρωτότυπο κείμενο (μετά ή και άνευ μετάφρασης).

Η Λογιστική Θεωρία άπτεται όλων των ουσιωδών προβλημάτων της πράξης αλλά και της οικονομικής των επιχειρήσεων γενικότερα. Ελπίζω το έργο μου αυτό να επιτύχει το διδακτικό κατ’ αρχήν στόχο της μύησης των σπουδαζόντων τη λογιστική στις σύγχρονες θεωρητικές δομές της και την εις αυτήν εμπειρική έρευνα, γνώση – κατά τη γνώμη μου (και όχι μόνον σε αυτούς, όπως θα δείξω στη συνέχεια) – αναγκαία επίσης για όλους τους εμπλεκόμενους στη λογιστική πράξη επαγγελματίες.

Η εμβάθυνση στα θέματα της λογιστικής θεωρίας συνιστά αυτό που ο Mattessich αποκαλεί “θεμελειακή έρευνα” (foundational research) την οποία θεωρεί αναγκαίο πρώτο βήμα στη μάθηση της λογιστικής σε ένα ανώτερο επίπεδο σπουδής της.


Add: 2015-06-12 12:06:43 - Upd: 2015-06-15 09:21:40