Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο και κατανέμονται σε δύο μέρη προτάσσεται, ένα αναλυτικό εισαγωγικό σημείωμα, στο οποίο συνοψίζεται η διαμορφωμένη μέχρι σήμερα στη χώρα μας σχέση μεταξύ θεωρίας και νομολογίας στο κρίσιμο και επίκαιρο αυτό ζήτημα της εργοδοτικής ευθύνης στους ομίλους επιχειρήσεων.
Το πρώτο μέρος αναφέρεται στις ατομικές και συλλογικές εργασιακές σχέσεις στους εθνικούς ομίλους επιχειρήσεων. Αφού επιχειρηθεί μια πρώτη προσέγγιση της επίμαχης προβληματικής, ακολουθεί η πραγμάτευση ειδικότερων ζητημάτων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο (γνήσιος) δανεισμός στους ομίλους επιχειρήσεων, οι ρήτρες μετασυμβατικής απαγόρευσης του ανταγωνισμού στους ομίλους επιχειρήσεων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στους ομίλους επιχειρήσεων και το βάρος απόδειξης στις (εντός και εκτός ομίλων επιχειρήσεων γεννώμενες) εργατικές διαφορές.
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην πολυεθνική και εργατοδιεθνολογική διάσταση της προβληματικής. Προηγείται μία εισαγωγή στην θεματική των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων και ακολουθεί η επεξεργασία ειδικών ζητημάτων, όπως είναι η απεργία αλληλεγγύης στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, η συμμετοχή των εργαζομένων στους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων (άρθρο 16 §1 Ν. 1767/1988), τα συμβούλια εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς ομίλους επιχειρήσεων και οι ρήτρες μετασυμβατικής απαγόρευσης του ανταγωνισμού στους ομίλους επιχειρήσεων από εργατικοδιεθνολογική σκοπιά.
Ο τόμος ολοκληρώνεται με ένα εκτενές επιλογικό σημείωμα, στο οποίο περιέχονται δικαιοπολιτικές σκέψεις και προτάσεις για μία στοιχειώδη νομοθετική αντιμετώπιση ορισμένων ειδικών κρίσιμων πτυχών της όλης προβληματικής, η αναγκαιότητα της οποίας έχει προ πολλού καταδειχθεί.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.