Το δέντρο είναι η τελειότερη έκφραση της ζωής, της δύναμης και της ομορφιάς της φύσης. Αποτελεί σύμβολο της πορείας και του σκοπού του ανθρώπου, που είναι από κάτω προς τα πάνω. Είναι εικόνα της πνευματικότητας και της αστείρευτης ανάγκης του ανθρώπου να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του πνευματικού, να ικανοποιεί την ανάγκη του να ψάχνει το θείο, έτσι ώστε να βεβαιώνεται ότι υπάρχει κάτι πέραν της θνητής σωματικής του ύπαρξης.
Από τον σπόρο στη μήτρα, σαν το δέντρο, έτσι και ο άνθρωπος έρχεται στη γη, μεγαλώνει και απλώνει τα κλαδιά του κάνοντας τις επιλογές στη ζωή του, ωστόσο ο δρόμος του είναι πάντα ένας και ανοδικός. Είναι ο κεντρικός κορμός του δέντρου της ζωής του που θα τον οδηγήσει όλο και ψηλότερα, στην κορυφή και στην ένωσή του με το θείο και το υπερβατικό, στο «καθ’ομοίωσιν».
Το βιβλίο αυτό πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον αρχαίο κόσμο και πραγματεύεται το Ιερό Δέντρο στους πολιτισμούς των Σουμερίων, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων, Αιγυπτίων, Χαναναίων και Εβραίων. Τι ποιότητες απέδωσαν στο σύμβολο του δέντρου όλοι αυτοί οι λαοί; Με ποιο τρόπο οι μυθολογικές παραστάσεις της Εγγύς Ανατολής αποδόθηκαν στο βιβλικό κείμενο; Ποιες είναι οι ρίζες των δύο δέντρων της ιστορίας του βιβλικού Παραδείσου; Τι ακριβώς ήταν το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού και τί το δέντρο της ζωής στον κήπο της Εδέμ; Ποια η σχέση τους με το φυτό του Γκιλγκαμές, το ασσυριακό δέντρο της ζωής και τα υπόλοιπα ιερά δέντρα;
Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στους μύθους του παρελθόντος, στην αναζήτηση της αθανασίας, της γνώσης και του χαμένου Παραδείσου.